Treceți la conținutul principal

.

.

Disney.. povești pentru copii sau adulți

 



Se vorbeşte/scrie destul de mult în media despre efectele negative ale basmelor/poveştilor pentru copii asupra copiilor, ba chiar asupra viitorilor adulţi (nu cunosc vreun studiu longitudinal pe acest subiect). 

Fie că este vorba despre modele de moralitate în asocierile frumos-bun, stereotipuri de feminitate, masculinitate. Se vorbeşte/scrie destul de mult în mediul public despre efectele dezastruoase ale basmelor/poveştilor pentru copii asupra copiilor, ba chiar asupra viitorilor adulţi (nu cunosc vreun studiu robustpe acest subiect). 
Nu discut acum faptul că unele  povești pentru copii nu au fost de fapt create pentru copii, ci pentru adulți.

Fie că este vorba despre modele de moralitate în asocierile frumos-bun, stereotipuri de feminitate, masculinitate și roluri sociale. Mă aflu în ipostaza de a fi fost o asiduă „consumatoare” a poveștilor video Disney create dpa vechi povesti pentu copii.de mic copil. 

Nu-mi amintesc să fi avut angoase existenţiale pe temele mai sus amintite, nici frici/anxietăţi  tulburătoare la scene negative nici atunci, nici acum.  

Ceea ce-mi aduc aminte (și sper, cred că subconştientul nu-mi ascunde prea multe în privința asta) este că aveam o admirație profundă pentru actul artistic, dacă-l pot numi astfel. Muzica, animația, chiar povestea, detaliile, subtilităţile îmi păreau îmbinate într-o manieră incredibilă. Chiar mă întrebam cum au făcut astfel. 

Iar povestea era doar o poveste, nici gând să o confund cu realitatea. Era pentru mine un pur act imaginativ al frumosului, ceva inedit. Nu idealizez.N-am să ignor nici cum mi-au fost prezentate prima dată poveștile de copil. Ca niște.. povești.. acte ale imaginaţiei. 

Atenție! Este foarte important, poate cel mai important primul contact (și vârsta), dar nu doar primul cu o poveste. Aviz părinților, educatorilor, profesorilor și mass-mediei!

Am fost interesată și am căutat informații în cercetare, unde altundeva, despre efectele basmelor asupra copiilor. E adevărat că povestea mea e a mea deci este subiectivă, nu cred totuși că este unică. 
 Nu am găsit până în prezent niciun studiu riguros, cu atât mai puțin o meta-analiză. 

Povestile-s povești și atât. Depinde și de tine cât le permiți să intre-n realitatea ta cea de toate zilele ca scenarii de viață.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \