Treceți la conținutul principal

Like!

Relaxare





Vrei să scapi de stres si nu știi cum? Esti distrat (ă) ? Nu te mai poți concentra pentru că mintea ta se concentrează pe ce vrea ea? O posibilă soluție la aceste problematici ar putea fi mindfulness.

Mindfulness este o abordare terapeutică, dar nu doar, o poți practica şi-n afara psihoterapiei ca tehnică de relaxare/imagerie prin care se reduce vulnerabilitatea cognitivă la stres, direcționând în mod intenționat atenția către experiențele momentului prezent, cu o atitudine de curiozitate și acceptare . Diferențele individuale ale nivelurilor de atenție „dispozițională” pot fi evaluate atât la adulți , cât și la copii / adolescenți , cu niveluri mai ridicate asociate cu o mai bună abilitate pentru mindfulness si funcționare  mai buntă pentru o serie de rezultate psihologice și fizice de sănătate.

Abilitățile mindfulness pot fi sporite prin instruire și s-au dezvoltat o serie de Intervenții bazate pe Mindfulness (MBIs) pentru a îmbunătăți aceste capacități. Se consideră ca ipoteză că îmbunătățirea abilităților controlului atenției poate avea efecte asupra rezultatelor comportamentului îmbunătățit sau simptomelor reduse ale psihopatologiei.

Deși originile mindfulness-ului sunt înrădăcinate în filosofia budistă și datează de aproximativ două mii și jumătate de ani, primul exemplu de MBI oficializat este Reducerea stresului bazat pe Mindfulness a fost dezvoltat pentru a ajuta indivizii să învețe să facă față și să gestioneze boala, durerea și stresul. Pe baza principiilor MBSR, alte MBI-uri au apărut în anii care au urmat, cum ar fi Terapia cognitivă bazată pe Mindfulness care se concentrează pe a ajuta la prevenirea reapariției depresiei. În general, cercetările efectuate cu adulții sugerează că IMM-urile au efecte pozitive atât asupra sănătății psihice, cât și fizice deși există preocupări metodologice cu privire la unele studii anterioare, în termeni de valabilitate insuficientă a construcției a măsurilor de rezultat utilizate, metodologiei de intervenție și modului în care datele sunt interpretate.


Cum?

Oamenii care meditează sunt mai fericiți, mai sănătoși și mai de succes decât cei care nu.
Beneficiile uimitoare ale practicării meditației și a atenției concentrate sunt disponibile tuturor celor care găsesc timp să practice aceste abilități.

Dacă ați încercat deja meditația, sau alte intervenții psihologice pozitive înainte, este posibil să fi crezut că „nu a fost pentru tine” dar, ca orice abilitate, mindfulness are nevoie practică. Incearcă din nou! Uneori, singurul lucru care stă între obiectivele noastre și noi este un pic de direcție.

Acest articol vă poate oferi direcția pentru a încerca atenția concentrată voluntar, fie în propria viață-n general, terapie sau la locul de muncă.

Resurse selective:





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.