Treceți la conținutul principal

.

.

Natura și sănătatea mintală


Sigur ai destule amintiri în care te plimbai prin natură fie ca să respiri aer curat, fie ca să-ți testezi anduranța mersului,  poate alergatului, fie ca să (-ți)  faci fotografii sau toate cele enumerate, poate și alte  motive găsești. Poate că nu ai analizat efectele subiective ale plimbării asupra ta.

Iată că există cercetări (de când fitness-ul a devenit aproape  obsesiv mondial) care au studiat relația dintre natură și sănătatea mintală.

Intervențiile de mers pe jos in natură reprezintă o activitate ieftină, ecologică, concepută pentru a ajuta oamenii să-și mențină bunăstarea fizică și să-și îmbunătățească starea de sănătate mintală.

Să vedem cât sunt de plauzibile datele.


Urbanizarea și sănătatea mintală

  • Există o varietate de factori de risc în legătură cu urbanizarea și stilurile de viață urbane, cum ar fi supraaglomerarea,

  • inactivitatea fizică și

  • lipsa conexiunii cu natura.


Aceștia au condus la rezultate negative asupra sănătății, inclusiv la creșterea prevalenței tulburărilor de sănătate mintală cum infoemeaza Organizația Mondială a Sănătății, deja din 2022.

S-a arătat că stilul de viață nesănătos duce la o varietate de probleme de sănătate psihologică și fizică. De exemplu, asocierea dintre inactivitatea fizică și stilul de viață sedentar cu obezitatea este bine stabilită , dar aceiași factori conduc, de asemenea, diabetului de tip 2, problemelor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă, demenței și cronicizării durerii.

Exercițiile fizice, cum ar fi mersul pe jos în medii naturale, au fost propuse că o abordare nouă și de dorit pentru prevenirea tulburărilor mintale și promovarea sănătății.

Există dovezi substanțiale, pe de o parte, că funcția cognitivă și starea de spirit pot fi crescute prin exerciții fizice în timp ce acesta din urmă poate, de asemenea, atenua depresia și anxietatea

Mersul pe jos este mai accesibil și mai convenabil decât alte forme de activitate fizică. Încorporat cu ușurință în viața de zi cu zi, acesta conferă beneficii în ceea ce privește fitnessul cardiovascular, rezistența fizică, reducerea stresului psihologic și starea de spirit pozitivă

Pe de altă parte, utilizarea spațiilor exterioare, inclusiv a cadurilor naturale, a fost recunoscută ca un factor determinant al sănătății publice.

Ele sunt, în plus, legate de anxietate și depresie și de costurile de îngrijire a sănătății și costurile de tratament.


Beneficiile contactului cu natura asupra sănătății mintale

Influența pozitivă a „contactului cu natura” asupra bunăstării și sănătății mintale este susținută de un volum de dovezi în creștere, pe care l-au abordat mai multe revizuiri.


Se sugerează că există o relație între beneficiile exercițiului fizic și beneficiile conexiunii cu natura


Calitatea dovezilor și designul cercetării pot varia, dar, avantajele de bunăstare mintală asociate contactului cu natura sunt diverse și ele exploatează mai multe căi.

Concluzii

În general, dovezile sugerează că intervențiile mersului pe jos în natură pot reduce în mod eficient

  • anxietatea,

  • afectul negativ,

  • stresul perceput și

  • ruminația.

De asemenea, pot îmbunătăți meditația și pot crește efectele pozitive. Nu a fost găsită o diferență semnificativă de grup în măsurarea bunăstării mintale. Cu toate acestea, în comparație cu mersul în afara naturii, există avantaje generale suplimentare în ceea ce privește rezultatele legate de sănătate pentru grupurile / condițiile de mers pe jos în natură, spre deosebire de mediile nenaturale.

Aceste constatări sunt în concordanță cu o revizuire sistematică recentă, care a indicat că diverse activități fizice din natură (adică drumeții, jogging, mers pe jos etc.) le-au permis oamenilor să-și reducă anxietatea și afectul negativ, îmbunătățind în același timp afectul pozitiv.


Limite metodologice

 Unele studii au folosit măsuri observaționale repetate, inclusiv proiectarea în cadrul subiectului și proiectarea serii de timp cu participanți la un singur grup. Adresându-se acelorași grupuri de participanți, aceste studii au comparat rezultatele schimbării în domeniul sănătății mintale în timp. Alte le nu au avut grup de control.

Studiile din domeniu au evidențiat doar o calitate modestă în general și au avut o omogenitate scazută

Referințe

Health, T. L. G. (2020). Mental health matters. The Lancet Global Health8(11), e1352–e1352.


World Health Organization (2022). World mental health report: Transforming mental health for all.


Bird, W. (2007). Natural thinking: Investigating the links between the natural environment, biodiversity and mental health. Royal Society for the Protection of Birds1, 3–116.


Frumkin, H., Bratman, G. N., Breslow, S. J., Cochran, B., Kahn, P. H., Lawler, J. J., Levin, P. S., Tandon, P. S., Varanasi, U., Wolf, K. L., & Wood, S. A. (2017). Nature contact and human health: A research agenda. In Environmental Health Perspectives (Vol. 125, Issue 7).


Carter, T., Pascoe, M., Bastounis, A., Morres, I. D., Callaghan, P., & Parker, A. G. (2021). The effect of physical activity on anxiety in children and young people: A systematic review and meta-analysis. Journal of Affective DisordersVol. 285https://doi.org/10.1016/j.jad.2021.02.026


Kelly, P., Williamson, C., Niven, A. G., Hunter, R., Mutrie, N., & Richards, J. (2018b). Walking on sunshine: Scoping review of the evidence for walking and mental health. British Journal of Sports Medicine52(12), https://doi.org/10.1136/bjsports-2017-098827


Wicks, C., Barton, J., Orbell, S., & Andrews, L. (2022). Psychological benefits of outdoor physical activity in natural versus urban environments: A systematic review and meta-analysis of experimental studies. In Applied Psychology: Health and Well-Beinghttps://doi.org/10.1111/aphw.12353


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \