Ce caută un astfel de subiect pe acest blog, te vei întreba poate, cititorule.
De ce m-am hotărât să scriu acum despre asta?
Cumva "m-am lăsat de" psihologie, de fotografie şi de umor? Nicidecum, nici eu nu m-am dezis de ele, nici ele de mine.
Atunci?
Mi-am propus să scriu un articol despre ce scrie-n titlu dintr-un motiv simplu, anume:
Am citit de câțiva ani în mediul online, pe diverse site-uri despre cărți & articole de psihologie, așa numitele recenzii de carte care au fost acceptate pentru publicare fără prea multă critică prealabilă, ignorând rigoarea realizării unui astfel de proiect. Despre aceste rigori eu mai citisem. Mi se păreau pure rezumate ale cărții fără nicio opinie critică a recenzorului..
cum mintea mea este acerbă după cunoaștere din surse de calitate și are încredere în documentarea unor oameni care cunosc mai multe decât mine, am început să caut.
După ce criterii am făcut aceasta comparaţie? După informaţiile pe care le voi cita mai jos care pot fi un ghid în realizarea unei recenzii de carte.. ca la carte.
- Citește cartea cel puțin o dată (nu este o invitaţie la a dezvolta OCD) și ia notițe, ai putea observa detalii din construcţia discursului semnificative
- Gândește-te la genul și sau domeniul de studiu al cărții. Ia în considerare modul în care cartea se potrivește sau nu se încadrează în domeniul său de studiu. Dacă este necesar, utilizează surse externe pentru a te familiariza cu domeniul de studiu al cărții. Completează argumentat ce crezi că lipseşte!
- Identifică temele majore ale cărții. Autorii pot prezenta mai multe teme/subiecte.
Nu ignora nici prefața, orice citate sau referințe din introducerea cărții, deoarece acest conținut va arăta probabil tema și punctul de vedere al cărții, atitudinea autorului (este și a ta?).
- Ia în considerare stilul scrisului autorului. Întreabă-te dacă stilul şi limbajul se potrivesc publicului dorit al cărții.
- Gândește-te cât de bine dezvoltă autorul domeniile majore sau punctele din carte. Adaugă informații noi la un domeniu? Ce crezi despre utilitatea cărţii în ansamblul publicaţiilor din domeniu?
Apoi
- Scrie introducerea, rezumatul cărții
- Evaluează critic cartea
- Scrie concluzia într-un un paragraf sau câteva propoziții care concluzionează analiza critică a cărții. Dacă poziția ta critică a fost bine argumentată concluzia ar trebui să urmeze în mod natural.
Deci
- Scrierea unei recenzii de carte nu este doar un rezumat al ei.
- Paşii de mai sus sunt orientativi, dar logici.
- Opinia recenzorului cu privire la alegerea temei autorului şi-n analiza argumentată a conţinutului cărţii este destul de importantă.
Referinţe selective:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!