Treceți la conținutul principal

.

.

Placebo-ce este şi ce nu este, cum te afectează sau cum nu te afectează?


Poate derutez cu acest articol. Ce-i cu articolul acesta ? Nu este despre ceva ce îmi doresc să promovez, cum se întâmplă de cele mai multe ori pe acest blog ?
Nu chiar. Vreau să te informez(i) şi despre acest subiect.

De ce ?
Pentru că practicile psihologice şi medicale actuale (deşi nu numai) se situează undeva la graniţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă.

Ce este efectul placebo ?

Un placebo este ceva (nu se ştie exact ce) care pare a fi un tratament medical real, dar nu este. Ar putea fi o pastilă , injecţie sau alte forme de tratament (cât placebo există în psihoterapie, de exemplu ? Exis).
Ştiai că placebo este şi grupul de control în cercetarea privind eficienţa unui medicament nou? Asta probabil că deja începe să-ţi ofere răspunsuri privind ce este şi ce nu este şi mai ales care este efectul lui.

Totuşi,

Ce au toate placebo în comun ?

Nu conţin nicio substanţă activă  care poate afecta sănătatea in bine, desigur, facem abstracţie acum de efectele secundare care nu apar uniform şi nici la toate persoanele, cel puţin ca intensitate. 

Poţi avea impresia că te simţi mai bine (sau mai rău, vei afla mai mlte daca vei citi referinţele) temporar sau nu după ce ai luat placebo. Poate fi o credinţa, o iluzie, oricum ceva dificil daca nu imposibil de masurat obiectiv.

Dacă în placebo nu există ingredient activ, putem vorbi despre efect cu adevărat ? (efectul a ce?)

Se pare că a trecut proba timpului.

Placebo a fost folosit de-a lungul istoriei medicinii pentru a calma emoţiile pacienţilor cu probleme emoţionale şi sunt încă folosite în acest scop astăzi . Se crede că placebo poate face oamenii să se simtă mai bine.

Răspunsurile la placebo sunt mediate de procese complexe din creier care implică emoţii, gânduri, indicii sociale şi contexte. Se pare că efectul placebo se datorează parţial  ritualurilor de sănătate, modului de îngrijire (de ex., autorităţii furnizorului, aşteptărilor, care crează contextul).

Partea întunecată a placebo-ului : efectul " nocebo " apare atunci când placebo „cauzează” durerea, distresul sau agravarea unei boli.
Ce se poate face pentru a valorifica placebo ?
Despre neurobiologia creierului şi efectul placebo, mai ales în durere şi distres, şi altele, vei afla în referinţe.

Deci

Te invit să survolezi prin stări de încredere-neîncredere, curiozitate, scepticism, gânduri despre pseudoştiinţă etc. şi să rămâi poate cu concluzia că un caz sau câteva cazuri singulare “vindecate” nu echivalează cu certitudinea că va “funcţiona“ şi data viitoare şi mai ales pentru oricine. Dar chiar te interesează asta?


Referinţe:





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \