Acesta este un articol despre controversatul Halloween cu clișeele posibile asumate.
Deci dacă te interesează, cititor/cititoare, o informare evidence based fără prea multă distracție (desi este subiectivă) , mergi mai departe în text.
Îmi amintesc cum paginile promovatoare ale religiei şi tradiţiilor româneşti manifestau isterie cumva cu valenţe psihotice abundând încă de câteva zile înainte în articole care deplângeau biata noastră ţară care s- a dat pe mâna necuratului de tot, alegând să sărbatorească moartea, nu viaţa. Se pot intampla si atrocități de Halloween ca incidentul din 29 octombrie 2022, Seoul Halloween Crowd Crush (SHCC) amintit încă,în 2024, de Jurnalul Nature.
V-aţi pierdut capacitatea da de a juca, imagina?
Credeţi că acei copii prinşi în festivalul dovlecilor şi al balului mascat, în jocuri de rol care să le dezvolte exact abilităţile despre care spuneam înainte, poate chiar empatia, percep mortuarul la care vă referiţi voi, adulţii care nu se mai joacă cu ei?
Ce declanşează-n tine cuvântul “halloween” ?
· frică, frisoane, căldură, amuzament,
· ocazia de joacă, de disociere voluntară temporară, de “schimbare” de identitate de moment,
· surpriză la constatarea isteriei colective şi poate amuzament din nou,
· dezgust, gustul pentru macabru, ..nimic ?
Frica este o emoție umană puternică și primitivă. Ea ne avertizează cu privire la prezența pericolului și a fost esențială în menținerea în viață a strămoșilor noștri. Frica are doua forme de manifestare: biochimica și emoționala. Răspunsul biochimic este universal, în timp ce răspunsul emoțional este foarte individualizat.
Reacția biochimică a fricii
Încearcă să-ţi reaminteşti ce s-a întâmplat în corpul tău la cea mai recentă sperietură şi ce-ai simţit, ce a fost în mintea ta.
Când ne confruntăm cu un pericol perceput, corpul răspunde în mod specific. Reacțiile fizice la frică includ transpirația, frecvența cardiacă crescută și nivelurile ridicate de adrenalină.
Acest răspuns fizic este uneori cunoscut ca răspunsul "luptă sau fugi", în care organismul se pregătește fie să intre în luptă, fie să fugă.
Această reacție biochimică este probabil o evoluție ancestrala. Este un răspuns automat și este crucial pentru supraviețuire.
Răspunsul emoțional la frică
Dacă reacţia biochimică este universală în organismul sănătos (se crede că leziunile de amigdala din creier inhibă frică, totuşi e un subiect controversat, de interpretare, vezi în referinţe), răspunsul emoţional la frică este foarte personalizat. Unii oameni sunt “dependenţi de adrenalină”, iubitori şi participanţi în sporturi extreme şi în alte situaţii care provoacă frică. Alţii au o reacţie negativă la sentimentul de frică, evitând situaţiile care provoacă frică.
Deci deşi reacţia fizică este aceeaşi, frica poate fi percepută ca fiind pozitivă sau negativă.
Acomodarea la frică
Expunerea repetată la situaţii similare conduce la familiaritate. Acest lucru reduce foarte mult atât răspunsul de teamă cât şi emoţia rezultată, de exemplu, conducând “dependenţi de adrenalină” în căutarea de emoţii tot mai intense.
Pe acest principiu se formează baza unor tratamente pentru fobii (anxietate crescută cu obiect bine definit), care depind de reducerea lentă a răspunsului la frică, făcându-l să se simtă familiar.
Tu ce faci de Halloween (sau ai făcut deja)?
Urmăreşti filme înfricoşătoare şi întinzi capcane nevinovate pentru cei dragi sau necunoscuţi ? În mod voluntar, ne expunem fricii la petreceri unde ştim că gazdele noastre au o serie de evenimente planificate pentru a ne terifia.
A te speria în scopul distracţiei, al jocului, pare contraintuitiv, dar se manifestă în majoritatea culturilor.
Dar ce se află în spatele fricii distractive ? Se pare că este vorba despre modul în care este experimentată frica.
Cercetătorii, printre care sociologi şi psihiatri, care au studiat recent fenomenul au găsit următoarele posibile motive pentru plăcerea fricii de Halloween.
Te regăseşti în vreunul ?
1) Oamenii cărora le place să simtă frica (sau poate nu o simt) se pot simți recompensați. Pot fi oamenii "farseuri".
Există dovezi că persoanele care se bucură de vizionarea filmelor de groază au o chimie a creierului care diferă de oamenii care nu preferă aceasta activitate. Dopamina este responsabilă de sentimentele de realizare și de recompense, dar este, de asemenea, legată de emoții negative cum ar fi frica.
Adrenalina, care este eliberată și în momente periculoase, este, de asemenea, percepută ca fiind plăcută de unii - de aici termenul de “dependenti de adrenalină”, pentru cei care iubesc parașutismul și alte activități extreme.
2) Situațiile emoționale intense sunt mai memorabile și pot aduce oamenii împreună.
Emoţiile intense împărtăşite contribuie la crearea şi menţinerea coeziunii de grup.
3) Tipul de frică potrivit în locul potrivit
Distracţia de Halloween este că se poate experimenta frică fără nicio ameninţare reală. O mulţime de oameni se bucură, de asemenea, de situaţii înfricoşătoare, deoarece le lasă un sentiment de încredere în sine la final.
Deci ce efect va avea această teamă controlată experimentată într-un mediu previzibil ? Cel mai probabil, niciunul pentru că vom alege să simţim frică, pentru că o să o primim de Halloween, suntem invitaţi să o primim, să ne jucăm, nu va avea nicio putere în timp asupra noastră (exceptând câteva palpitaţii poate în prezent).
Totuşi, există o fobie de halloween.
Samhainophobia
Samhainofobia ar putea fi declanşată de diferiţi factori. Cu toate acestea, cel mai important motiv este un episod negativ sau traumatic legat de Halloween. Mai multe despre factorii declanşatori, ritualurile şi credinţele de Halloween, mai jos.
Mai multe informaţii:
The biology of fear- and anxiety-related behaviors
The Amygdala Is Not the Brain's Fear Center
Fear of Halloween Phobia – Samhainophobia
Still in there—citizens’ well-being and PTSD after Seoul Halloween crowd crush in Korea: a cross-sectional study
https://www.nature.com/articles/s41598-024-71631-9
Samhainofobia
sau fobia de halloweenhttps://mihaelaabagiu.blogspot.com/2023/10/samhainofobia-sau-fobia-de-halloween.html
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!