Cititorule, revin către tine cu un subiect poate că la modă (deși știi că nu prea scriu în acord cu trend-urile), dar necesar.
Trăim într-o epocă puțin imaginabilă pentru majoritatea. Nu mă refer aici la amploarea și implicarea inteligenței artificiale masive, ci la schimbările climatice poate la fel de masive, cu multiple efeccte negative mai puțin studiate
Dovezile care leagă schimbările climatice de efectele negative asupra sănătății au crescut considetabil.
- Creșterea temperaturilor,
- evenimentele meteorologice extreme mai frecvente și intense și
- poluarea aerului
au fost toate legate de înrăutățirea sănătății fizice, de la afecțiuni respiratorii la boli infecțioase.
Cu
toate acestea, în comparație cu alte domenii de sănătate,
efectele schimbărilor climatice asupra sănătății mintale au
primit mai puțină atenție în cercetare.
Cercetarea
privind schimbările climatice și sănătatea mintală este un
domeniu în curs de dezvoltare și, până în prezent, a fost
dominată de recenzii și comentarii, mai degrabă decât de studii
empirice robust concepute.
De exemplu, lacune semnificative de cercetare identificate în meta-analiza lui Charlson și colab. (2021) pot exista din cauza l
- ipsei de finanțare,
- a capacității de cercetare,
- diverselor provocări metodologice la evaluarea relației dintre schimbările climatice și sănătatea mintală.
Cu toate acestea, literatura despre schimbările climatice și sănătatea mintală crește rapid.
Calitatea literaturii în acest domeniu de început
Literatura existentă indică în mod clar impactul negativ pe care îl are schimbările climatice asupra unui număr de rezultate în materie de sănătate mintală. Cu toate acestea, această literatură este caracterizată de mai multe limitări și lacune de cercetare.
Cele mai multe cercetări până în prezent sunt împiedicate de limitările metodologice privind proiectarea studiului, inclusiv operaționalizarea schimbărilor climatice și a constructelor de sănătate mintală și bunăstare.
În cele din urmă, există în prezent un accent covârșitor pe țările cu venituri mari, în ciuda riscului și vulnerabilității mai mari la schimbările climatice în țările cu venituri mici și medii.
WHO – sanatatea mintala și schimbarile clumaice – sugestii
Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a recomandat ca cercetările asupra schimbărilor climatice și sănătății să aibă o gamă largă, inclusiv cercetări de bază, epidemiologice și academice în domeniul sănătății publice, care examinează relațiile expunere-răspuns, estimează impactul actual și potențial viitor al schimbărilor climatice asupra sănătății și informează percepția riscului și comunicarea riscului.
Cercetarea ar trebui, de asemenea, să urmărească evaluarea impactului general și rentabilitatea politicilor și programelor specifice pentru protejarea și promovarea sănătății în legătură cu schimbările climatice.
Concluzie-privind spre viitor.
Deși cercetarea panain prezent despre efectele schimbarilor climatice asupra sănătății mintale nu aunt foarte calitative, cercetarea epidemiologică robustă care descrie și cuantifică clar impactul schimbărilor climatice asupra sănătății mintale va fi un instrument cheie pentru advocacy și progres.
De exemplu, poate facilita includerea unui indicator de sănătate mintală utilizat pentru a evidenția și urmări impactul pe care schimbările climatice îl au asupra sănătății umane, ca parte a Lancet Countdown on Health and Climate Change – un raport anual de monitorizare globală a indicatorilor de sănătate și climatici.
Referințe
F. Charlson, S. Ali, T. Benmarhnia, M. Pearl, A. Massazza, J. Augustinavicius, J.G. Scott
Climate Change and Mental Health: A Scoping Review
Int. J. Environ. Res. Public Health, 18 (9) (2021)
Watts, N., Amann, M., Arnell, N., Ayeb-Karlsson, S., Beagley, J., Belesova, K., Boykoff, M., Byass, P., Cai, W., Campbell-Lendrum, D.J.T.L., 2020. The 2020 report of The Lancet Countdown on health and climate change: responding to converging crises.
F. Charlson, S. Ali, T. Benmarhnia, M. Pearl, A. Massazza, J. Augustinavicius, J.G. Scott
Climate Change and Mental Health: A Scoping Review
Int. J. Environ. Res. Public Health, 18 (9) (2021)
World Health Organization
Protecting health from climate change: global research priorities
World Health Organisation, Geneva (2009)
Watts, N., Amann, M., Arnell, N., Ayeb-Karlsson, S., Beagley, J., Belesova, K., Boykoff, M., Byass, P., Cai, W., Campbell-Lendrum, D.J.T.L., 2020. The 2020 report of The Lancet Countdown on health and climate change: responding to converging crises.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!