Treceți la conținutul principal

Like!

Singurătatea acum și în viitor. Ce consecințe poate avea


Am citit destule studii (cred eu) care își propuneau să elucideze relația dintre evenimente perturbatoare din copilărie și un viitor al adultului perturbat de tulburări mintale diverse Nu prea m-au convins. Fie aveau eșantioane mici, fie defineau vag conceptele etc. Domeniul psihotraumatologiei este marketizat și mult apreciat din punctul de vedere al vindecării, rescrierii,reperceperii trecutului.

Totuși, am decis să iau în considerare și să documentez subiectul anunțat în titlu.

Singurătatea este o experiență supărătoare care apare atunci când o persoană percepe o deficiență în relațiile sociale, aflăm djntr-o încercare a definirii din 1982. Observăm deja dificultatea definirii singurătății. 


Singurătate și sănătate mintală


Singurătatea, se crede (vedem mai jos de ce) ca este asociată cu mai multe afecțiuni adverse de sănătate

  • funcția cognitivă afectată,

  • funcționarea imunitară compromisă,

  • inflamația crescută,

  • nivelurile crescute de cortizol și

  • dizabilitățile funcționale.


În ciuda consensului tot mai mare că singurătatea este un factor de risc pentru anxietate și depresie, majoritatea cercetărilor existente se concentrează pe populația generală adultă. în adolescență este legată de sănătatea mintală a adultului de mai târziu. Cele două studii disponibile care examinează această problemă sugerează că nivelurile mai ridicate de singurătate în adolescență pot crește șansele de a fi diagnosticat cu o tulburare de anxietate. Cu toate acestea, nu se știe dacă singurătatea în adolescență poate fi asociată și cu indicatori pentru alte tulburări mentale la vârsta adultă, inclusiv tulburări severe, cum ar fi schizofrenia și tulburările bipolare.


Sunt necesare investigații suplimentare cu privire la dezvoltarea singurătății de la adolescență până la vârsta adultă și modul în care modelele de singurătate în schimbare sunt legate de riscul de apariție a tulburărilor mintale la vârsta adultă.


Cele câteva studii longitudinale care au examinat modul în care schimbările în singurătate sunt asociate prospectiv cu sănătatea mintală indică faptul că traiectorii de dezvoltare cu niveluri moderate până la înalte de singurătate între 9 și 16 ani au fost asociate cu

  • simptome crescute de anxietate la vârsta adultă

  • și o creștere a singurătății de la 13 la 31 de ani au prezis utilizarea ulterioară a antidepresivelor ca tratament pentru depresie.

O varietate de tulburări mentale mai târziu în viață, inclusiv afecțiuni psihiatrice severe, cum ar fi schizofrenia și tulburările bipolare, rămân în mare parte neexplorate.

Folosind prescripțiile de medicamente psihotrope (medicament psihotrop, în farmacologie, orice agent care induce modificări ale conștientizării, comportamentului, dispoziției, percepției sau senzației. Majoritatea medicamentelor psihotrope sunt clasificate ca unul din cinci tipuri diferite: agenți antianxietate, antidepresive, antipsihotice, hipnotice sau medicamente care stabilizează starea de spirit) ca proxy pentru tulburările mintale,studiul Loneliness in adolescence and prescription of psychotropic drugs in adulthood: 23-year longitudinal population-based and registry study abordează această problemă într-un studiu epidemiologic la scară largă.

Rezultatele studiului oferă primele indicii că monitorizarea timpurie a singurătății și intervențiile care vizează reducerea singurătății (de exemplu, formarea de abilități sociale sau intervenții structurale, cum ar fi schimbarea școlii) pot aduce beneficii celor cu risc de a dezvolta tulburări mintale, în special cei care se confruntă cu singurătatea pe o perioadă lungă de timp. de timp în adolescență și la începutul maturității.


Referințe

Peplau, LAPerlman, DPerspectives on loneliness. InLoneliness: A Sourcebook of Current Theory, Research and Therapy (eds Peplau, LAPerlman, D): 118Wiley1982 .


Park, CMajeed, AGill, HTamura, JHo, RCMansur, RBet al. The effect of loneliness on distinct health outcomes: a comprehensive review and meta-analysisPsychiatry Res 2020294113514


Xerxa, YRescorla, LAShanahan, LTiemeier, HCopeland, WEChildhood loneliness as a specific risk factor for adult psychiatric disordersPsychol Med 202353227–35.

von Soest, TLuhmann, MGerstorf, DThe development of loneliness through adolescence and young adulthood: its nature, correlates, and midlife outcomesDev Psychol 2020561919–34.

Solmi, MRadua, JOlivola, MCroce, ESoardo, LSalazar de Pablo, Get al. Age at onset of mental disorders worldwide: large-scale meta-analysis of 192 epidemiological studiesMol Psychiatry 202227281–95.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.