Treceți la conținutul principal

Like!

Inteligența artificială poate conduce la comportamente mai eficiente?



Poate fi programat un computer să simuleze un creier? 

Este o întrebare pe care matematicienii, teoreticienii și experimentaliștii și-au pus-o de multă vreme – fie că sunt stimulați de dorința de a crea inteligență artificială (AI) sau de ideea că un sistem complex precum creierul poate fi înțeles doar atunci când matematica sau un computer își pot reproduce comportamentul. .

Explozia de astăzi a învățării automate poate fi urmărită până la lucrările timpurii inspirate de sistemele biologice.


Cartografierea creierului

Până acum, s-au făcut puține eforturi pentru a conecta aceste surse diferite de date sau pentru a le colecta simultan din întregul creier al aceluiași specimen. Dar, pe măsură ce nivelul de detaliu, dimensiunea și numărul de seturi de date crește, în special pentru creierul unor organisme model relativ simple, sistemele de învățare automată fac fezabilă o nouă abordare a modelării creierului. Acest lucru implică antrenarea programelor de inteligență artificială pe conectomi și alte date pentru a reproduce activitatea neuronală pe care v-ați aștepta să o găsiți în sistemele biologice.

Metodele de imagistică nu sunt încă capabile să cartografieze conexiunile electrice la scară alături de cele sinaptice chimice. Cercetătorii s-au concentrat în principal pe neuroni, chiar dacă celulele gliale non-neuronale, care oferă suport neuronilor, par să joace un rol crucial în fluxul de informații prin sistemele nervoase. Rrămân multe necunoscute despre ce gene sunt exprimate și ce proteine sunt prezente în neuroni și alte celule care sunt cartografiate.


programele de Învățare automată vor fi la fel de bune ca datele obișnuite pentru
antrenament și evaluare?

Înregistrări ale activității neuronale realizate în acest mod oferă o imagine mai puțin precisă decât înregistrările electrofiziologice, dar una mult mai bună decât metodelele neinvazive precum cele funcționale de imagistică prin rezonanță magnetică.

Cu toate acestea, datele colectate din rețelele neuronale reale au evidențiat, de asemenea, limitele unei abordări bazate pe anatomie.

Lipsa datelor face dificilă evaluarea anumitor modele de reţele neuronale
pentru a surprinde ceea ce se întâmplă în sistemele reale.

Deocamdată, poate că este suficient să ne întrebăm dacă datele din cartografierea actuală a creierului și alte eforturi pot antrena modele de învățare automată pentru a reproduce activitatea neuronală care corespunde cu ceea ce s-ar vedea în sistemele biologice. Aici, chiar și eșecul ar fi interesant - un semnal că eforturile de cartografiere trebuie să meargă și mai profund.

Complexitatea și creșterea datelor în domeniul sănătății înseamnă că inteligența artificială (AI) va fi aplicată din ce în ce mai mult în domeniu. Mai multe tipuri de IA sunt deja angajate de plătitori și furnizori de îngrijire și companii de științe ale vieții. Categoriile cheie de aplicații implică recomandări de diagnostic și tratament, implicarea și aderarea pacientului și activități administrative. Deși există multe situații în care IA poate îndeplini sarcini de asistență medicală la fel de bine sau mai bine decât oamenii, factorii de implementare vor împiedica automatizarea la scară largă a locurilor de muncă ale profesioniștilor din domeniul sănătății pentru o perioadă considerabilă.

Cum rămâne cu robleme etice în aplicarea IA? Avantajele evoluției?

Bibliografie selectivă:

https://www.cs.cmu.edu/~./epxing/Class/10715/reading/McCulloch.and.Pitts.pdf


https://www.quantamagazine.org/these-cells-spark-electricity-in-the-brain-theyre-not-neurons-20231018/


https://www.nature.com/articles/d41586-023-03426-3?fbclid=IwAR040-ODMdwjEP12jivEj_pLCwDdWLasTdWhouUr5nALqM_hUbanu8xnH9g


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6616181/





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.