Treceți la conținutul principal

.

.

Zâmbetul - de la Duchenne la Helwig

 



Trăim în era fotografiilor digitale, a gadget-urilor de o diversitate ameţitoare, a selfie-urilor, dar câtă autenticitate şi câtă mască există în aceste expuneri ? Te interesează ?  Observi în jur şi la tine ? Contează pentru tine ?

Este autentic ?

Zâmbetul acesta din momentul în care te privesc şi tu mi-ai întâlnit privirea este unul autentic ?  Ştiu, se interpune ecranul.
Zâmbeşti cu toate celulele din tine  şi cu toate liniile de pe faţa ta sau zâmbeşti pentru că îţi doreşti să zâmbeşti, dar nu ai starea adecvată şi deoarece  crezi că nu reuşeşti, nu "simţi" asta, încerci..şi reuşeşti să "simulezi" un zâmbet ?
Ei bine, e posibil chiar să reuşeşti .
Un articol ştiinţific demontează mitul conform căruia este imposibil să simulezi un zâmbet autentic.

În urmă cu ceva timp..destul de mult timp, un neurolog francez, Duchenne de Boulogne, a încercat să facă diferenţa dintre un zâmbet fals şi unul real.
Cum?

Imagini pentru duchenne smile experiment 
https://allthatsinteresting.com/duchenne-de-boulogne

El a studiat funcţionarea muşchilor fetei pe chipurile oamenilor printr-o metodă care astăzi ar ridică probleme etice, pentru a observa ce tip de zâmbet produc anumiţi muşchi faciali. În urma acestui experiment a putut realiza o harta a diferitelor expresii faciale umane, în funcţie de muşchii folosiţi.
Vrei să ştii care este primul loc unde trebuie să priveşti dacă vrei să verifici sinceritatea unui zâmbet ? Zona cu riduri fine din jurul ochilor.

Mai recent pe axa timpului, P. Ekman şi Wallace V. Friesen au creat Facial Action Coding System (FACS), un sistem de codificare a expresiilor faciale.
Atunci când întâlneşti ceva plăcut acea parte a creierului care prelucrează emoţiile emite nişte semnale care fac ca:
-         muşchii feţei şi ai gurii să se contracte
-         obrajii să se ridice
-         ochii să se îngusteze
-         sprâncenele să coboare puţin.

Dacă Boulogne vorbea despre zona din jurul ochilor ca fiind un indiciu clar despre autenticitatea zâmbetului, FACS merge mai în profunzimea acestei informaţii, spunând că ridurile din jurul ochilor pot apărea şi în zâmbetele false.
Mai ţii minte ca spuneam mai sus  de  “reuşita” falsificării unui zâmbet autentic ?
De data aceasta trebuie să-ţi concentrezi privirea pe partea dintre sprâncene şi pleoapă. Dacă se mişcă în jos, iar capătul sprâncenei coboară puţin, înseamnă că zâmbetul este autentic.

Zâmbetul de succes

Pentru a ajuta persoanele cu deficit al expresiilor faciale din cauza accidentului vascular cerebral sau a leziunilor cerebrale, cercetătorii Nathaniel E. Helwig şi colaboratorii săi au dorit să ştie ce face ca un zâmbet să fie “reuşit”, de succes, utilitatea fiind interacţiunea interpersonală nonverbală. Detalii despre metodologia cu modelarea computaţională 3D a zambetului, in referinţe.
Care au fost concluziile ?
Cum arată zâmbetele convingătoare, autentice şi plăcute ?
Un  zâmbet “reuşit” are următoarele caracteristici:
·        cantitatea potrivită de dinţi expuşi dintr-un anumit unghi- s-a constatat că unghiul şi gradul de zâmbet mari au produs zâmbete false şi neplăcute
·        asimetrie uşoară

Te vei uita de acum mai mult în împrejurul ochii amicilor, cunoscuţilor, trecătorilor, inspectandu-le faţa în căutarea acestor detalii ?
Poate vei purta la tine o mică oglindă pentru a-ţi proba contagiunea emoţională ? Sau poate le vei cere lor să relateze despre faţa ta atunci când îţi zâmbesc?

Referinţe selective:




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \