Trăim în era fotografiilor digitale, a gadget-urilor de o diversitate ameţitoare, a selfie-urilor, dar câtă autenticitate şi câtă mască există în aceste expuneri ? Te interesează ? Observi în jur şi la tine ? Contează pentru tine ?
Este autentic ?
Zâmbetul acesta din momentul în care te privesc şi tu mi-ai întâlnit privirea este unul autentic ? Ştiu, se interpune ecranul.
Zâmbeşti cu toate celulele din tine şi cu toate liniile de pe faţa ta sau zâmbeşti pentru că îţi doreşti să zâmbeşti, dar nu ai starea adecvată şi deoarece crezi că nu reuşeşti, nu "simţi" asta, încerci..şi reuşeşti să "simulezi" un zâmbet ?
Ei bine, e posibil chiar să reuşeşti .
Un articol ştiinţific demontează mitul conform căruia este imposibil să simulezi un zâmbet autentic.
În urmă cu ceva timp..destul de mult timp, un neurolog francez, Duchenne de Boulogne, a încercat să facă diferenţa dintre un zâmbet fals şi unul real.
Cum?
El a studiat funcţionarea muşchilor fetei pe chipurile oamenilor printr-o metodă care astăzi ar ridică probleme etice, pentru a observa ce tip de zâmbet produc anumiţi muşchi faciali. În urma acestui experiment a putut realiza o harta a diferitelor expresii faciale umane, în funcţie de muşchii folosiţi.
https://allthatsinteresting.com/duchenne-de-boulogne
Vrei să ştii care este primul loc unde trebuie să priveşti dacă vrei să verifici sinceritatea unui zâmbet ? Zona cu riduri fine din jurul ochilor.
Mai recent pe axa timpului, P. Ekman şi Wallace V. Friesen au creat Facial Action Coding System (FACS), un sistem de codificare a expresiilor faciale.
Atunci când întâlneşti ceva plăcut acea parte a creierului care prelucrează emoţiile emite nişte semnale care fac ca:
- muşchii feţei şi ai gurii să se contracte
- obrajii să se ridice
- ochii să se îngusteze
- sprâncenele să coboare puţin.
Dacă Boulogne vorbea despre zona din jurul ochilor ca fiind un indiciu clar despre autenticitatea zâmbetului, FACS merge mai în profunzimea acestei informaţii, spunând că ridurile din jurul ochilor pot apărea şi în zâmbetele false.
Mai ţii minte ca spuneam mai sus de “reuşita” falsificării unui zâmbet autentic ?
De data aceasta trebuie să-ţi concentrezi privirea pe partea dintre sprâncene şi pleoapă. Dacă se mişcă în jos, iar capătul sprâncenei coboară puţin, înseamnă că zâmbetul este autentic.
Zâmbetul de succes
Pentru a ajuta persoanele cu deficit al expresiilor faciale din cauza accidentului vascular cerebral sau a leziunilor cerebrale, cercetătorii Nathaniel E. Helwig şi colaboratorii săi au dorit să ştie ce face ca un zâmbet să fie “reuşit”, de succes, utilitatea fiind interacţiunea interpersonală nonverbală. Detalii despre metodologia cu modelarea computaţională 3D a zambetului, in referinţe.
Care au fost concluziile ?
Cum arată zâmbetele convingătoare, autentice şi plăcute ?
Un zâmbet “reuşit” are următoarele caracteristici:
· cantitatea potrivită de dinţi expuşi dintr-un anumit unghi- s-a constatat că unghiul şi gradul de zâmbet mari au produs zâmbete false şi neplăcute
· asimetrie uşoară
Te vei uita de acum mai mult în împrejurul ochii amicilor, cunoscuţilor, trecătorilor, inspectandu-le faţa în căutarea acestor detalii ?
Poate vei purta la tine o mică oglindă pentru a-ţi proba contagiunea emoţională ? Sau poate le vei cere lor să relateze despre faţa ta atunci când îţi zâmbesc?
Referinţe selective:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!