Treceți la conținutul principal

.

.

Specialistul 2

 

Initial, titlul era Specialistul primitiv

Pare contradictoriu titlul? Dacă nu, e ok. Inseamnă că nu ai zeificat, glorificat, crezut perfect specialistul.


Ceea ce vei citi mai jos, specialist  de-ai fi sau nu/om educat cu diplome la colecţie/poate-n pereţi (s-a mai vazut),  nu sunt judecăţi de valoare sau etichete. Nu-ţi atac ego-ul. Sunt doar concluzii ştii deja, nedefinitive, provizorii. Un fel de provizorat personal (poate nu doar personal, tu ce crezi despre asta/despre tine?).

Acest fragment este şi despre ce am învățat de la diverşi specialişti din diverse domenii (totuşi nu atât de mulţi şi nici multe.. domeniile) și de la mine însămi. Prezentul trăirii nu-ţi oferă pe moment mai nimic din elucidarea emoţională comparativ cu ce îţi oferă amintirea la scurt timp/ mai  lung timp. Nici aluzii proustiene nu voi face aici.

Adesea a fi specialist într-un domeniu (specific și îngust, se exclude aici inter-disciplinaritatea care-i altceva/ s-ar dori a fi altceva) te implică să abdici de de la cunoaşterea mai mult decât minimală a celorlalte „subdomenii” ale vieții. 
Inclusiv a vieții, de fapt.

Deci poți să fii super-specialist în domeniul x și trist de nespecialist și primitiv în dezvoltare în domeniile y, z, t etc. ale vieții (cred că bănuieşti deja că mă refer, la viaţa şi cunoaşterea personală) . 

Mai depinde și de cât de conexe sunt sau pot deveni subdomeniile. Dar nu atingem interdisciplinaritatea, acum.

 Apoi, abilitatea sau chiar arta de a "trage" și „lipi firele”.În definitiv,imeni nu poate cunoaște totul despre tot și nici măcar despre nimic.

Unii au asperităţi în construcția, peresonalitatea lor și o directeţe care le așează un val de ceața pe nuanţe și detalii, pe lucrurile mici ale vieții care nu le stârnesc nicidecum interesul. Oamenii aceștia este posibil să nici nu observe, de apreciat este o așteptare prea înaltă, delicateţea, discreţia sau fineţea, detaliul în ceilalți oameni, în felul lor de a fi. 

La un prim gând am putea să credem că ei nu sunt în totalitate responsabili pentru asta, așa cum și este. Viața i-a transformat așa.

Frecvent, vezi oameni în negru (nu doar specialiști) de ai crede că trăiesc un doliu perpetuu.Și sunt  apreciați pentru sobrietatea, eleganța, chiar rigiditatea lor. Sunt oameni pe care te poți baza. Da? Pentru ce?

Partea lor de „vină” aș spune că o au în măsura în care n-au încercat suficient  să se automodeleze din ceea ce viața, circumstanțele a (au) făcut făcut din ei. Sau poate că da.

"Nu contează ceea ce a făcut istoria din tine, ci ce ai făcut tu cu ce a făcut istoria din tine",cum spunea J.-P. Sartre (sunt parţial de acord cu sensul acstei fraze în măsura în care nu suntem fiinte lipsite de voinţă/ control total, dar aici intervin detaliile ).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \