Treceți la conținutul principal

.

.

Prezent cu aromă de trecut.





Timpul trece și nu se mai întoarce. Aceasta e aproape o axiomă euclidiană despre timp și spațiu pe care oricine o cunoaște și nimeni nu are nevoie de o demonstrație sau argumentare. A vrnit toamna și amintirile se năpustesc în în ritmul și cu zgomotul picăturilor unei ploi repezi. Conştientizezi tot mai mult puterea prezentului, a clipei care nu se repetă. 9 septembrie, întâia zi de școalaă.Mă copleşeşte brusc o tristeţe temporară, parcă o melancolie venită din neant care și dispare la fel de brusc cum a apărut. Nu prea caut explicații, nu o țin în prezent întrucât nu resimt vreo conotaţie dramatico-emoțională și de niciun alt fel. Nu-mi atrage prea mult atenția momentul, nu porea-l găsesc ofertant. Sunt sigură că unii (să nu spun totuși prea mulți) psihologi, cu precădere psihanalişti, s-ar grăbi să interpreteze ca o copilărie adusa-n prezent. Alții s-ar putea să mă invite la o analiză, poate chiar transgenerațională. Aș răspunde complezent și prea politicos cu un „nu, mulțumesc (deși sigur că n-ar fi gratuit). Prefer prezentul, cel mult viitorul apropiat.”

Probabil că dacă S. Freud (să fi mers prea departe-n trecut, acum?) ar fi avut o pisică, ea m-ar fi privit machiavelic şi-ar fi dat verdictul:blocaj nu ştiu de care. Dar, oh nu, lui Freud nu-i plăceau pisicile.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \