Sindromul Hubris
Spre deosebire de majoritatea tulburărilor de personalitate, care apar la vârsta adultă timpurie, considerăm sindromul hubris ca fiind în curs de dezvoltare numai după ce puterea a fost menținută pentru o perioadă de timp și, prin urmare, se manifestă la orice vârstă. În acest sens, urmează o tradiție care recunoaște existența schimbării patologice a personalității, cum ar fi cele patru tipuri din ICD-10:
- schimbarea durabilă a personalității după traume
- boli psihiatrice, dureri cronice sau tip nespecificat
Hubris este adesea văzut ca o extindere naturală a încrederii și ambiției cerute de oricine caută putere. În timp ce mulți ar putea considera că hibris este o parte nefericită a liderilor, ei cred, de asemenea, că cel puțin un anumit nivel de hubris este prețul de plătit pentru o conducere excelentă.
Lord Owen, fost medic, politician și secretar britanic din 1977-79, și acum membru al Camerei Lorzilor și psihiatru Jonathan Davidson de la Duke University Medical Center oferă o abordare diferită asupra hibrisului, descriindu-l ca fiind un sindrom '. La fel ca în cazul oricărui sindrom, sindromul hubris se manifestă printr-o varietate de simptome și este declanșat de un declanșator, care este puterea. Trăsăturile hubristice și sindromul hubris apar după dobândirea puterii.
14 simptome ale sindromului hubris identificate de Owen și Davidson includ:
- Folosirea puterii pentru auto-slăvire;
- Un accent aproape obsesiv asupra imaginii personale;
- Încredere excesivă în sine, însoțită de dispreț față de sfaturi sau critici de la ceilalți;
- Pierderea contactului cu realitatea;
- Vorbind ca un mesia;
- Acțiuni nesăbuite și impulsive
- Incompetență Hubristică în care supraconfidența supremă duce la neatenție la detalii.
În cercetarea acestor simptome, Owen și Davidson au remarcat suprapunerea cu alte tulburări de personalitate, în special tulburarea de personalitate narcisică (NPD). Șapte dintre cele 14 simptome sunt, de asemenea, simptome ale NPD, iar 2 simptome sunt împărtășite cu tulburarea de personalitate antisocială (APD) și tulburarea de personalitate histrionică (HPD).
Mai multe informații:
https://academic.oup.com/brain/article/132/5/1396/354862
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/014107680609901110
https://www.ideasforleaders.com/ideas/beware-of-hubris-syndrome-a-leadership-personality-disorder
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!