Vrei
să scapi de stres si nu știi cum? Esti distrat (ă) ? Nu te
mai poți concentra pentru că mintea ta se concentrează pe
ce vrea ea? O posibilă soluție la aceste problematici ar putea
fi mindfulness.
Mindfulness este o abordare terapeutică,
dar nu doar, o poți practica şi-n afara psihoterapiei ca tehnică
de relaxare/imagerie prin care se reduce vulnerabilitatea
cognitivă la stres, direcționând în mod intenționat atenția
către experiențele momentului prezent, cu o atitudine de
curiozitate și acceptare . Diferențele individuale ale nivelurilor
de atenție „dispozițională” pot fi evaluate atât la adulți ,
cât și la copii / adolescenți , cu niveluri mai ridicate asociate
cu o mai bună abilitate pentru mindfulness si funcționare mai
buntă pentru o serie de rezultate psihologice și fizice de
sănătate.
Abilitățile mindfulness pot fi sporite prin instruire și s-au dezvoltat o serie de Intervenții bazate pe Mindfulness (MBIs) pentru a îmbunătăți aceste capacități. Se consideră ca ipoteză că îmbunătățirea abilităților controlului atenției poate avea efecte asupra rezultatelor comportamentului îmbunătățit sau simptomelor reduse ale psihopatologiei.
Deși originile mindfulness-ului sunt înrădăcinate în filosofia budistă și datează de aproximativ două mii și jumătate de ani, primul exemplu de MBI oficializat este Reducerea stresului bazat pe Mindfulness a fost dezvoltat pentru a ajuta indivizii să învețe să facă față și să gestioneze boala, durerea și stresul. Pe baza principiilor MBSR, alte MBI-uri au apărut în anii care au urmat, cum ar fi Terapia cognitivă bazată pe Mindfulness care se concentrează pe a ajuta la prevenirea reapariției depresiei. În general, cercetările efectuate cu adulții sugerează că IMM-urile au efecte pozitive atât asupra sănătății psihice, cât și fizice deși există preocupări metodologice cu privire la unele studii anterioare, în termeni de valabilitate insuficientă a construcției a măsurilor de rezultat utilizate, metodologiei de intervenție și modului în care datele sunt interpretate.
Cum?
Oamenii care meditează sunt mai fericiți, mai sănătoși și mai de succes decât cei care nu.
Beneficiile uimitoare ale practicării meditației și a atenției concentrate sunt disponibile tuturor celor care găsesc timp să practice aceste abilități.
Dacă ați încercat deja meditația, sau alte intervenții psihologice pozitive înainte, este posibil să fi crezut că „nu a fost pentru tine” dar, ca orice abilitate, mindfulness are nevoie practică. Incearcă din nou! Uneori, singurul lucru care stă între obiectivele noastre și noi este un pic de direcție.
Acest articol vă poate oferi direcția pentru a încerca atenția concentrată voluntar, fie în propria viață-n general, terapie sau la locul de muncă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!