Treceți la conținutul principal

Like!

Suplimentele nutriționale și scleroza multiplă

 


Prezint aici două revizii sistematice recente care au sumarizat concluziile despre beneficiilor intervențiilor nutriționale, respectiv ale suplimentelor alimentare asupra progresiei simptomelofrsclerozei multiple (SM). În concluzii au fost prezentate și limitele majorității studiilor și posibile îmbunătățiri viitoare.

Scleroza multiplă (SM) constituie o boală demielinizantă cronică progresivă care afectează negativ sistemul nervos central. Simptomele SM afectează în mod negativ calitatea vieții, precum și speranța de viață a pacienților cu SM. Sub acest aspect, studiul de față își propune să sintetizeze și să evalueze critic studiile clinice disponibile în prezent, care se concentrează pe potențialele efecte benefice ale suplimentelor alimentare asupra controlului simptomatologiei și recăderii SM.

O stare nutrițională bună pare să încetinească progresia bolii și să amelioreze intensitatea simptomelor la pacienții cu scleroză multiplă (SM). Până în prezent, există mai multe studii intervenționale, care au explorat potențialele efecte benefice ale tiparelor alimentare specifice, precum și ale nutrienților bioactivi specifici împotriva progresiei bolii și simptomatologiei pacienților cu SM.

O revizie amănunțită publicată în luna ianuarie, 2024 își propune să rezume și să examineze în mod critic dovezile clinice disponibile în prezent cu privire la potențialele efecte benefice ale studiilor intervenționale nutriționale împotriva progresiei și simptomatologiei SM.

Această revizuire a fost efectuată pentru a mapa în mod sistematic cercetările efectuate în acest domeniu, precum și pentru a identifica lacunele în cunoștințe.


Concluzii

Starea nutrițională a pacienților cu SM, precum și suplimentele alimentare au fost sugerate ca potențiali factori cruciali care afectează atât riscul, cât și progresia bolii. Mai multe studii substanțiale au documentat o prevalență sistematic ridicată a deficienței de vitamina A, B12 și D3 în rândul pacienților cu SM. 


În prezent, datele clinice sugerează că majoritatea suplimentelor alimentare studiate pot exercita proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, îmbunătățind simptomatologia 

  • depresiei și 

  • calitatea vieții (QOL), în general. 

Cu toate acestea, riscul de malnutriție la pacienții cu SM nu a fost explorat în mod adecvat pentru a se trage concluzii mai precise. Pe de altă parte, activitatea fizică pare a fi un factor critic în ameliorarea simptomatologiei SM și în îmbunătățirea stării psihologice și a speranței de viață.

În general, mai multe suplimente alimentare pot scădea inflamația și oboseala, crescând în același timp toleranța la autoimunitate la pacienții cu SM și, astfel, îmbunătățind calitatea vieții și speranța de viață. 

Cu toate acestea, trebuie subliniat că nu există nicio indicație clinică eficientă, până în prezent, pentru aplicarea suplimentelor alimentare ca tratament complementar împotriva simptomatologiei SM.

În această subpopulație sensibilă de pacienți ar trebui efectuate studii clinice ulterioare care se concentrează pe fiecare supliment alimentar separat ca potențial agent terapeutic complementar.

Deși multe studii au confirmat efectele nutritionale benefice asupra SM, există și anumite rezultate contradictorii și limite.

Majoritatea studiilor existente au înrolat un număr mic de pacienți cu SM. Intervențiile nutriționale pot exercita efecte de protecție substanțiale împotriva progresiei și simptomatologiei SM.

Cu toate acestea, studiile clinice mari, pe termen lung, randomizate, dublu-orb, controlate, cu un design prospectiv, sunt recomandate cu tărie pentru a stabili dacă o astfel de intervenție nutrițională poate atenua progresia bolii și poate îmbunătăți simptomatologia la pacienții cu SM.


Bibliografie

Tryfonos, Christina, et al. “Dietary Supplements on Controlling Multiple Sclerosis Symptoms and Relapses: Current Clinical Evidence and Future Perspectives.” Medicines, vol. 6, no. 3, Sept. 2019, p. 95. DOI.org (Crossref), https://doi.org/10.3390/medicines6030095


Tryfonos, C., Chrysafi, M., Vadikolias, K. et al. Nutritional interventional studies in patients with multiple sclerosis: a scoping review of the current clinical evidence. J Neurol 271, 1536–1570 (2024). https://doi.org/10.1007/s00415-023-12140-z



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.