Prezint aici două revizii sistematice recente care au sumarizat concluziile despre beneficiilor intervențiilor nutriționale, respectiv ale suplimentelor alimentare asupra progresiei simptomelofrsclerozei multiple (SM). În concluzii au fost prezentate și limitele majorității studiilor și posibile îmbunătățiri viitoare.
Scleroza multiplă (SM) constituie o boală demielinizantă cronică progresivă care afectează negativ sistemul nervos central. Simptomele SM afectează în mod negativ calitatea vieții, precum și speranța de viață a pacienților cu SM. Sub acest aspect, studiul de față își propune să sintetizeze și să evalueze critic studiile clinice disponibile în prezent, care se concentrează pe potențialele efecte benefice ale suplimentelor alimentare asupra controlului simptomatologiei și recăderii SM.
O stare nutrițională bună pare să încetinească progresia bolii și să amelioreze intensitatea simptomelor la pacienții cu scleroză multiplă (SM). Până în prezent, există mai multe studii intervenționale, care au explorat potențialele efecte benefice ale tiparelor alimentare specifice, precum și ale nutrienților bioactivi specifici împotriva progresiei bolii și simptomatologiei pacienților cu SM.
O revizie amănunțită publicată în luna ianuarie, 2024 își propune să rezume și să examineze în mod critic dovezile clinice disponibile în prezent cu privire la potențialele efecte benefice ale studiilor intervenționale nutriționale împotriva progresiei și simptomatologiei SM.
Această revizuire a fost efectuată pentru a mapa în mod sistematic cercetările efectuate în acest domeniu, precum și pentru a identifica lacunele în cunoștințe.
Concluzii
Starea nutrițională a pacienților cu SM, precum și suplimentele alimentare au fost sugerate ca potențiali factori cruciali care afectează atât riscul, cât și progresia bolii. Mai multe studii substanțiale au documentat o prevalență sistematic ridicată a deficienței de vitamina A, B12 și D3 în rândul pacienților cu SM.
În prezent, datele clinice sugerează că majoritatea suplimentelor alimentare studiate pot exercita proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, îmbunătățind simptomatologia
depresiei și
calitatea vieții (QOL), în general.
Cu toate acestea, riscul de malnutriție la pacienții cu SM nu a fost explorat în mod adecvat pentru a se trage concluzii mai precise. Pe de altă parte, activitatea fizică pare a fi un factor critic în ameliorarea simptomatologiei SM și în îmbunătățirea stării psihologice și a speranței de viață.
În general, mai multe suplimente alimentare pot scădea inflamația și oboseala, crescând în același timp toleranța la autoimunitate la pacienții cu SM și, astfel, îmbunătățind calitatea vieții și speranța de viață.
Cu toate acestea, trebuie subliniat că nu există nicio indicație clinică eficientă, până în prezent, pentru aplicarea suplimentelor alimentare ca tratament complementar împotriva simptomatologiei SM.
În această subpopulație sensibilă de pacienți ar trebui efectuate studii clinice ulterioare care se concentrează pe fiecare supliment alimentar separat ca potențial agent terapeutic complementar.
Deși multe studii au confirmat efectele nutritionale benefice asupra SM, există și anumite rezultate contradictorii și limite.
Majoritatea studiilor existente au înrolat un număr mic de pacienți cu SM. Intervențiile nutriționale pot exercita efecte de protecție substanțiale împotriva progresiei și simptomatologiei SM.
Cu toate acestea, studiile clinice mari, pe termen lung, randomizate, dublu-orb, controlate, cu un design prospectiv, sunt recomandate cu tărie pentru a stabili dacă o astfel de intervenție nutrițională poate atenua progresia bolii și poate îmbunătăți simptomatologia la pacienții cu SM.
Bibliografie
Tryfonos, Christina, et al. “Dietary Supplements on Controlling Multiple Sclerosis Symptoms and Relapses: Current Clinical Evidence and Future Perspectives.” Medicines, vol. 6, no. 3, Sept. 2019, p. 95. DOI.org (Crossref), https://doi.org/10.3390/medicines6030095
Tryfonos, C., Chrysafi, M., Vadikolias, K. et al. Nutritional interventional studies in patients with multiple sclerosis: a scoping review of the current clinical evidence. J Neurol 271, 1536–1570 (2024). https://doi.org/10.1007/s00415-023-12140-z
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!