Treceți la conținutul principal

.

.

Cinism,excluziune socială și empatie

 


Neîncrederea în semeni și colaborarea dificilă se spune că este o caracteristică a românilor având precum “cauză” și istoria. Observ în  jurul meu atitudinile persoanelor mai culte/ mai puțin culte  fraze de umor negru ofensator la adresa celorlalți, nu a situațiilor. Nicidecum  ironie/ autoironie. Neîncredere generalizată.

Mi-am spus “suntem o societate destul de cinică”. Nu atribui această caracteistică doar românilor. Debutul "studierii" cinismului a fost în Grecia antică, dar acolo cinismul a avut sensul cunoașterii.Să nu încercăm a-i analiză pe americani.

Totuși, se remarcă un caz anecdotic cu implicații majore istorice și culturale.

La 24 ianuarie 1536, Henric al VIII-lea a fost aruncat de pe cal în timpul unui turneu. Accidentul l-a făcut să-și piardă cunoștința timp de câteva ore și s-a soldat cu răni grave și probleme de sănătate pentru tot restul vieții. Mai mult decât atât, conform înregistrărilor istorice, accidentul a dus la schimbări majore în caracterul său, transformând un rege cândva progresist și deschis la minte într-un tiran paranoic și suspicios, care credea pe toți – inclusiv pe membrii curții și pe cei apropiați că nu sunt de încredere.

Poate că te identifici cu versurile din filmul Horse Feathers, omule cinic:

Nu știu ce au de spus,

Oricum nucontează

Pentru că sunt împotrivă

Orice ar fi, eu sunt împotrivă.

Indiferent ce este sau cine a spus-o

Eu sunt impotrivă!

Propunerea ta poate fi bună

Dar să înțelegem un lucru

Sunt împotriva ei,

Orice ar fi, eu sunt împotrivă.

Cinismul este credința că oamenii sunt în general imorali și se comportă perfid pentru a maximiza interesul propriu – aceeastă convingere domină în cultură americană.

Dacă cinismul este mai justificat acum decât oricând, este decizia ta (liberul arbitru ar fi altă discuție). Dar nu va schimbă faptul că viziunea modernă cinică asupra vieții este teribilă pentru bunăstare. Te face mai puțin sănătos, mai puțîn fericit și mai puțîn respectat de ceilalți (dacă te interesează, desigur).

Indivizii cinici au convingeri generalizate negative (sau o viziune asupra lumii) că ceilalți sunt în mod fundamental interesați de sine și imorali. Crezând că ceilalți își vor promova interesul propriu prin orice mijloace necesare, indivizii extrem de cinici sunt de obicei neîncrezători și suspicios și tind să-i vadă pe ceilalți că fiind răuvoitori și egoiști chiar și atunci când nu este așa.

Problema nu este cinismul în sine, ci faptul  că oamenii moderni au pierdut sensul inițial al cinismului. În loc să presupunem că toată lumea și totul este rău, poate ar trebui să trăim cu toții ca cinicii greci antici, care s-au răzvrătit împotriva convențiilor în căutarea adevărului și a iluminării.

În literatură, s-a scris mult despre cinism, un exemplu este relația dintre cinism, excluziune socială și empatie.

Excluziunea socială

Prin amenințare, nevoile psihologice fundamentale (de exemplu, nevoia de apartenența), excluziunea socială declanșează sentimente de suferință si durere. Excluziunea socială duce, de asemenea, la diverse consecințe psihologice în domenii precum cele cognitive de funcționare și autoreglare.Deși s-a aratat că excluziunea socială duce la diferite rezultate negative, excluderea poate totuși avea răspunsuri pozitive prompte, cum ar fi prosocialitatea - comportamente de care beneficiază un alt individ sau un grup.
In orice caz, constatările anterioare privind efectele excluziunii sociale asupra comportamenteleor prosociale au fost categoric amestecate, ca in multe studii din psihologie, cu precasdere sociala, as adauga.

Pe de o parte, unele constatări indică faptul că excluziunea socială poate reduce orientarea prosocială prin inhibarea emoțională . Mai exact, efectul negativ al excluderii sociale este atat puternic pentru bunăstarea psihologică încât poate declanșa o oprire a capacităților emoționale ale cuiva. Astfel, prevenind un individ exclus de trăirea unei și mai mari dureri sociale.

Empatia

Pentru a înțelege constatările variate de mai sus, este preferabil să luăm în considerare
rolul cheie pe care îl poate juca empatia. Empatia este abilitatea de a înțelege și împărtăși emoțiile celorlalți (din nou, nu intru in controverse) și este un antecedent cheie al comportamentelor colaborative și prosociale. Prin urmare, simțirea empatiei ca răspuns la excludere poate facilita
comportamentul prosocial, care deschide alianțe reciproce și ajută restabilirea conexiunii sociale. Important, însă, nu toți cei care sunt exclușii pot experimenta empatie și, prin urmare, nu toți indivizii excluși se vor comporta prosocial.

A fi exclus, respins sau ostracizat de alții are, se pare, atat efecte negative, cat si pozitive. Constatările existente sunt amestecate cu privire la impactul excluziunii sociale asupra prosocialității. Cinismul poate modera legătura excludere-prosocialitate prin

influenţa empatiei interpersonale.

Efectul excluderii sociale asupra prosocialității prin empatie a fost condiționat de cinism, astfel încât numai cei mai puțin cinici indivizii au răspuns la excludere cu o empatie mai mare, care, la rândul său, a fost asociată cu niveluri mai ridicate de comportament prosocial.

Acest efect este valabil pentru cinism, dar nu și pentru alte trăsături similare caracterizate de obicei de dezagreabilitate mare. Constatările contribuie la literatura privind excluziunea socială.

Oamenii care sunt excluși social încearcă nu numai să devină incluși din nou, ci să stabilească alianțe caracterizate prin reciprocitate.


Bibliografie selectivă la un click distanță:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/per.2183

https://ink.library.smu.edu.sg/cgi/viewcontent.cgi?article=4607&context=soss_research

https://www.independent.co.uk/news/uk/this-britain/the-jousting-accident-that-turned-henry-viii-into-a-tyrant-1670421.html

https://www.imdb.com/title/tt0023027/

https://www.theatlantic.com/family/archive/2022/01/cynicism-modern-ancient-true-meaning/621314/

https://www.independent.co.uk/news/uk/this-britain/the-jousting-accident-that-turned-henry-viii-into-a-tyrant-1670421.html

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1754073915586817







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \