Oricât mi-ar plăcea culorile nu mă pot referi la culori fără a imersa, chiar dacă doar puțin aici, prin scurte mențiuni, din istoria culorii. De ce “ doar puțin”? Nu mi-a plăcut în mod deosebit istoria, ce să fac?! Interesul pentru culoare a existat demult, încă de la antici.
Cum și de ce sunt oamenii capabili să perceapă culorile? Răspunsurilla această întrebare au evoluat de-a lungul secolelor. La fel și controversele. Experții din cele mai vechi timpuri (de exemplu, Aristotel, Newton etc.) au încercat să descifreze rolul culorilor provocați de înțelegerea funcționării tehnice și de o înțelegere modernă a teoriei culorilor. Se știe, de la teorie la practică…
Pentru oricine este ocupat de cultură vizuală – artiști, designeri de interior sau graficieni – teoria culorilor și știința culorii sunt elemente esențiale ale muncii de fiecare zi. Acest domeniu al științei (?) cuprinde percepția culorii de către ochiul uman, efectele asupra creierului, teoria culorii artei, originea culorilor, precum și semnificația teorie a radiațiilor electromagnetice. De la științific la artistic, culoarea și percepția culorilor i-au fascinat pe oameni de secole. Cunoștințele au fost obținute atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere artistic, în timp ce ambele domenii combinate au dat naștere unor perspective asupra experienței vizuale.
Amintesc cel mai recent articol scris de mine pe această temă si voi enumera câteva
Constatările efectelor psihologice sugerează următoarele teme și limite:
- În primul rând, culoarea este un lucru complicat- conceptul se împletește cu condițiile de iluminare, prejudecățile individuale și adecvarea percepută a culorii la utilizări specifice.
În al doilea rând, oamenii pot evalua, percepe și răspunde la culori în mediile reale foarte diferit de testele din laboratoare.
În al treilea rând, semnificația culorii în sine și sensul obiectului colorat poate fi diferit în procesele de percepție.
În al patrulea rând, majoritatea studiilor anterioare au folosit esantioane nereprezentative, altele implicate cu variabile de stimul nedefinite și unele dintre concluzii nu au fost fundamentate.
În cele din urmă, în multe dintre studii dimensiunea eșantionului este adesea mică, iar cercetarea este rar replicată pentru a valida constatările.
În timp ce există o creștere a literaturii care indică efectul ulorii asupra sănătății cum ar fi:
reducerea erorilor medicale,
promovarea bunastarii
reducerea stresului,
îmbunătățirea somnului pacienților,
reducerea duratei internarii,
- reducerea dezorientarii spațiale,creșterea satisfacției pacienților și
creșterea moralului personalului
Deci sunt prea mulți factori și criterii pentru a face studierea relației dintre culoare și psihic, mediu una valida și de luat în considerare.
La nivel individual, unele persoane pot fi influențate de culori.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!