Treceți la conținutul principal

Like!

Efectele benefice ale călătoriilor există cu adevărat?

 


https://mihaelaabagiu.blogspot.com/2023/06/ape-adanci-1.html

https://mihaelaabagiu.blogspot.com/2023/06/ape-adanci-2.html

Poate că toți ne-am gândit cel puțîn o dată în viață să facem călătoria viețiicălătoria ale cărei beneficii  să ne conducă și pe care să le simțim un timp nelimitat. Ne-am apropia de această posibilitate dacă am trăi într-un prezent etern sau într-o capsulă a timpului sau altă fantasmagorie, poate. Dar cum nu suntem în scenariul "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte", să vedem ce spun studiile actuale, puține despre acesst subiect.

Când viața începe să pară că fiecare zi se repetă, s-ar putea să începi să te gândești la călătorii. Poate aveți un loc în care vă place să mergeți o dată pe an sau poate vă place să explorați locuri noi. Ieșirea și călătoria pot avea multe beneficii atât pentru sănătatea ta mentală, cât și pentru cea fizică. Explorarea locurilor noi și cufundarea în noi culturi este stimulant mintal. Făcând acest lucru în mod regulat poate avea efecte mari asupra sănătății mintale promite cercetarea în acest domeniu,  Detalii, mai jos.

Chiar dacă cercetările pe tema beneficiilor călătoriilor au acumulat un corp de literatură, doar câteva studii au au precizat în mod explicit fundamentele lor teoretice. Fără teorie nu există practică sustenabilă contrar așteptărilor majoritatii, poate si ale tale.

Constatări empirice ale beneficiilor călătoriilor

Ca urmare a unei revizii ample a literaturii de specialitate, un total de 29 de articole care implică testarea beneficiilor călătoriilor au fost identificate.

Studiile recente în turism au acordat mai multă atenție beneficiilor experiențelor de călătorie. Cu toate acestea, majoritatea studiilor referitoare la acest subiect au fost efectuate în domeniile comportamentului organizațional și știința sănătățîi. S-a constatat că aceste beneficii se diminuează treptat după o vacanță. S-a constatat, de asemenea, că există o lipsă de cercetări care să arate efectul pozitiv al experiențelor de călătorie asupra sănătății fizice. Pe baza acestor constatări, sunt abordate direcții pentru cercetările viitoare.

Pe scurt, studiile anterioare despre beneficiile experiențelor călătoriilor pentru sănătate și bunăstare au arătat că oamenii se simt adesea mai fericițîn și mai relaxați.

altă revizie sistematică  a  evaluat dovezile că vacanțele active au beneficii semnificative pentru sănătate.

Creșterea călătoriilor active (în primul rând mersul pe jos și cu bicicletă) a fost susținută pe scară largă pentru reducerea nivelului de obezitate și obținerea altor beneficii pentru sănătatea populației. Cu toate acesteaputerea dovezilor care susțîn această strategie este neclară. Călătoriile active pot avea efecte pozitive asupra rezultatelor sănătății, dar există puține dovezi solide până în prezent cu privire la eficacitatea intervențiilor de transport activ pentru reducerea obezității. Evaluările viitoare ale unor astfel de intervenții ar trebui să includă o evaluare a impactului acestora asupra obezității și a altor rezultate de sănătate.

Cu toate acestea, efectele pozitive ale experiențelor de călătorie se diminuează în zilele și săptămânile de după vacanță. Prin urmare, până în prezent nu pare să existe o lipsă de dovezi pentru a arăta efectul pe termen lung al vacanței. Există, de asemenea, lipsa cercetărilor care să demonstreze aspectele pozitive experiențelor de călătorie asupra sănătățîi fizice.
S-a 
constatat că nu toată lumea beneficiază de pe urmă vacanțelor. Unii oameni suferă în mod regulat în timpul weekendurilor și vacanțelor.

Referințe:

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0047287513496477?journalCode=jtrb

https://www.webmd.com/healthy-aging/features/taking-trip-be-prepared#1https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0069912

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0069912

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.