https://mihaelaabagiu.blogspot.com/2023/06/ape-adanci-1.html
https://mihaelaabagiu.blogspot.com/2023/06/ape-adanci-2.html
Poate că toți ne-am gândit cel puțîn o dată în viață să facem călătoria vieții, călătoria ale cărei beneficii să ne conducă și pe care să le simțim un timp nelimitat. Ne-am apropia de această posibilitate dacă am trăi într-un prezent etern sau într-o capsulă a timpului sau altă fantasmagorie, poate. Dar cum nu suntem în scenariul "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte", să vedem ce spun studiile actuale, puține despre acesst subiect.
Când viața începe să pară că fiecare zi se repetă, s-ar putea să începi să te gândești la călătorii. Poate aveți un loc în care vă place să mergeți o dată pe an sau poate vă place să explorați locuri noi. Ieșirea și călătoria pot avea multe beneficii atât pentru sănătatea ta mentală, cât și pentru cea fizică. Explorarea locurilor noi și cufundarea în noi culturi este stimulant mintal. Făcând acest lucru în mod regulat poate avea efecte mari asupra sănătății mintale promite cercetarea în acest domeniu, Detalii, mai jos.
Constatări empirice ale beneficiilor călătoriilor
Ca urmare a unei revizii ample a literaturii de specialitate, un total de 29 de articole care implică testarea beneficiilor călătoriilor au fost identificate.
Studiile recente în turism au acordat mai multă atenție beneficiilor experiențelor de călătorie. Cu toate acestea, majoritatea studiilor referitoare la acest subiect au fost efectuate în domeniile comportamentului organizațional și știința sănătățîi. S-a constatat că aceste beneficii se diminuează treptat după o vacanță. S-a constatat, de asemenea, că există o lipsă de cercetări care să arate efectul pozitiv al experiențelor de călătorie asupra sănătății fizice. Pe baza acestor constatări, sunt abordate direcții pentru cercetările viitoare.
Pe scurt, studiile anterioare despre beneficiile experiențelor călătoriilor pentru sănătate și bunăstare au arătat că oamenii se simt adesea mai fericițîn și mai relaxați.
O altă revizie sistematică a evaluat dovezile că vacanțele active au beneficii semnificative pentru sănătate.
Creșterea călătoriilor active (în primul rând mersul pe jos și cu bicicletă) a fost susținută pe scară largă pentru reducerea nivelului de obezitate și obținerea altor beneficii pentru sănătatea populației. Cu toate acestea, puterea dovezilor care susțîn această strategie este neclară. Călătoriile active pot avea efecte pozitive asupra rezultatelor sănătății, dar există puține dovezi solide până în prezent cu privire la eficacitatea intervențiilor de transport activ pentru reducerea obezității. Evaluările viitoare ale unor astfel de intervenții ar trebui să includă o evaluare a impactului acestora asupra obezității și a altor rezultate de sănătate.
Cu
toate acestea,
efectele pozitive ale experiențelor de călătorie se diminuează
în zilele și săptămânile de după vacanță. Prin urmare,
până în prezent nu pare să
existe o lipsă de dovezi pentru a arăta efectul
pe termen lung al vacanței.
Există, de asemenea, lipsa cercetărilor care să
demonstreze aspectele pozitive experiențelor de
călătorie asupra sănătățîi fizice.
S-a constatat că
nu toată lumea beneficiază
de pe urmă vacanțelor. Unii oameni suferă în mod regulat în
timpul weekendurilor și vacanțelor.
Referințe:
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0047287513496477?journalCode=jtrb
https://www.webmd.com/healthy-aging/features/taking-trip-be-prepared#1https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0069912
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0069912
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!