Treceți la conținutul principal

Like!

Ce este autoterapia?



Intervențiile de sănătate mintală auto-dirijate sunt mai frecvente decât ați putea crede. Multe persoane  folosesc aplicații, cărți și alte strategii de autoajutorare pentru a-și găsi calea către o sănătate mintală mai bună. Este bine sau nu? Nu există un răspuns univoc. Dacă ești interesat/ă, poți parcurge acest articol.

autoterapia este o intervenție psihologică informală oferită de tine însuți, fără aportul unui psihoterapeut instruit.

Terapia formală a sănătății mintale, sau psihoterapia, se bazează pe relația profesional-client. Această relație este esențială pentru procesul terapeutic și, desigur, lipsește intervențiile auto-dirijate. Este acesta un factor care ar putea face ca autoterapia să fie ineficientă. Nu chiar, dar să vedem.

ceea ce numim autoterapie nu este sinonim sau un înlocuitor pentru psihoterapie. Cu toate acestea, ar putea fi o completare excelentă pentru sprijinul profesional.

Tehnici/instrumente pentru autoterapie

  • Jurnalul

Scrierea despre gândurile, emoțiile și experiențele tale te poate ajuta să identifici modelele și provocările de gândire și comportament. Această conștientizare este un pas esențial pentru a lucra singur la sănătatea ta mintală.

Dacă simțiți provocator să vă scrieti gândurile și sentimentele pe o pagină goală, luați în considerare utilizarea instrucțiunilor din jurnal.

  • Cărți de auto-ajutor

Învățarea din experiențele și expertiza altor oameni vă poate sprijini călătoria de autoajutorare.
În funcție de provocările pe care ați dori să vă concentrați, puteți găsi multe cărți și manuale tipărite și digitale care vă pot oferi sfaturi utile sau de gândit.
Puteți găsi cărți de autoajutorare pe teme precum motivația și inspirația. De asemenea, puteți citi cărți despre tehnici terapeutice specifice asociate cu abordările psihoterapiei, cum ar fi
terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia comportamentală dialectică .

Tipurile de psihoterapie mentionate mai sus au cele mai multe dovezi susținute stiintific ale rezultatelor.

  • Cursuri ghidate

Puteți afla mai multe despre tehnicile terapeutice și instrumentele de sănătate mintală înscriindu-vă la un curs în persoană sau online.

Coursera și Udemy oferă o varietate de cursuri legate de sănătatea mintală oferite de instituții acreditate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă, de asemenea, un manual de planificare a recuperării prin autoajutorare, sursă de încredere, care vă poate ajuta să faceți primii pași în călătoria dvs. de autoterapie.

  • Aplicații pentru telefon

Dacă ați descărcat vreodată un instrument de urmărire a obiceiurilor, un program de meditație sau chiar un joc de relaxare pe telefon, atunci ați folosit deja un instrument digital de autoajutorare.

Aplicațiile de autoajutorare pot include resurse generale, cum ar fi autoevaluări, foi de lucru sau cursuri.

 Concluzii

Unele cercetări sugerează că autoterapia poate fi un instrument valoros pentru persoanele cu simptome ușoare până la moderate de stres, depresie, anxietate și alte provocări de sănătate mintală.
Să fii propriul tău terapeut ar putea fi un efort complementar psihoterapiei formale.
Intervențiile de autoajutorare sunt o alegere extrem de personală. Este important să rețineți că, deși auto-ajutorarea poate să nu vă rănească, s-ar putea să nu vă ofere toate instrumentele și resursele de care este posibil să aveți nevoie.


Referințe:

https://psychcentral.com/blog/ready-set-journal-64-journaling-prompts-for-self-discovery

https://psychcentral.com/blog/journal-prompts-to-heal-emotions

https://psychcentral.com/lib/an-overview-of-dialectical-behavior-therapy

https://psychcentral.com/lib/in-depth-cognitive-behavioral-therapy

https://www.coursera.org/browse/personal-development

https://www.udemy.com/topic/mental-health/

https://www.who.int/publications/i/item/9789241516822

https://psychcentral.com/news/mobile-phone-based-interventions-in-mental-health

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.