Ce este autoterapia?



Intervențiile de sănătate mintală auto-dirijate sunt mai frecvente decât ați putea crede. Multe persoane  folosesc aplicații, cărți și alte strategii de autoajutorare pentru a-și găsi calea către o sănătate mintală mai bună. Este bine sau nu? Nu există un răspuns univoc. Dacă ești interesat/ă, poți parcurge acest articol.

autoterapia este o intervenție psihologică informală oferită de tine însuți, fără aportul unui psihoterapeut instruit.

Terapia formală a sănătății mintale, sau psihoterapia, se bazează pe relația profesional-client. Această relație este esențială pentru procesul terapeutic și, desigur, lipsește intervențiile auto-dirijate. Este acesta un factor care ar putea face ca autoterapia să fie ineficientă. Nu chiar, dar să vedem.

ceea ce numim autoterapie nu este sinonim sau un înlocuitor pentru psihoterapie. Cu toate acestea, ar putea fi o completare excelentă pentru sprijinul profesional.

Tehnici/instrumente pentru autoterapie

  • Jurnalul

Scrierea despre gândurile, emoțiile și experiențele tale te poate ajuta să identifici modelele și provocările de gândire și comportament. Această conștientizare este un pas esențial pentru a lucra singur la sănătatea ta mintală.

Dacă simțiți provocator să vă scrieti gândurile și sentimentele pe o pagină goală, luați în considerare utilizarea instrucțiunilor din jurnal.

  • Cărți de auto-ajutor

Învățarea din experiențele și expertiza altor oameni vă poate sprijini călătoria de autoajutorare.
În funcție de provocările pe care ați dori să vă concentrați, puteți găsi multe cărți și manuale tipărite și digitale care vă pot oferi sfaturi utile sau de gândit.
Puteți găsi cărți de autoajutorare pe teme precum motivația și inspirația. De asemenea, puteți citi cărți despre tehnici terapeutice specifice asociate cu abordările psihoterapiei, cum ar fi
terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia comportamentală dialectică .

Tipurile de psihoterapie mentionate mai sus au cele mai multe dovezi susținute stiintific ale rezultatelor.

  • Cursuri ghidate

Puteți afla mai multe despre tehnicile terapeutice și instrumentele de sănătate mintală înscriindu-vă la un curs în persoană sau online.

Coursera și Udemy oferă o varietate de cursuri legate de sănătatea mintală oferite de instituții acreditate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă, de asemenea, un manual de planificare a recuperării prin autoajutorare, sursă de încredere, care vă poate ajuta să faceți primii pași în călătoria dvs. de autoterapie.

  • Aplicații pentru telefon

Dacă ați descărcat vreodată un instrument de urmărire a obiceiurilor, un program de meditație sau chiar un joc de relaxare pe telefon, atunci ați folosit deja un instrument digital de autoajutorare.

Aplicațiile de autoajutorare pot include resurse generale, cum ar fi autoevaluări, foi de lucru sau cursuri.

 Concluzii

Unele cercetări sugerează că autoterapia poate fi un instrument valoros pentru persoanele cu simptome ușoare până la moderate de stres, depresie, anxietate și alte provocări de sănătate mintală.
Să fii propriul tău terapeut ar putea fi un efort complementar psihoterapiei formale.
Intervențiile de autoajutorare sunt o alegere extrem de personală. Este important să rețineți că, deși auto-ajutorarea poate să nu vă rănească, s-ar putea să nu vă ofere toate instrumentele și resursele de care este posibil să aveți nevoie.


Referințe:

https://psychcentral.com/blog/ready-set-journal-64-journaling-prompts-for-self-discovery

https://psychcentral.com/blog/journal-prompts-to-heal-emotions

https://psychcentral.com/lib/an-overview-of-dialectical-behavior-therapy

https://psychcentral.com/lib/in-depth-cognitive-behavioral-therapy

https://www.coursera.org/browse/personal-development

https://www.udemy.com/topic/mental-health/

https://www.who.int/publications/i/item/9789241516822

https://psychcentral.com/news/mobile-phone-based-interventions-in-mental-health

Comentarii