Treceți la conținutul principal

.

.

Legături sociale între străini

 


 Sursa imaginii: https://www.nature.com/articles/s41598-024-55495-7/figures/6


 În viața de zi cu zi, experimentăm diferite niveluri de intimitate în relațiile interpersonale cu cunoscuți, prieteni, parteneri romantici sau străini.

Studiile anterioare au sugerat că interacțiunea cu persoane cu care cineva are legături sociale mai puternice, cum ar fi:

  • partenerii romantici,

  • membrii familiei și

  • prietenii apropiați, poate fi benefică.


Oamenii au tendința de a experimenta mai puțină singurătate după interacțiuni intime. Întrucât intensitatea și calitatea prieteniilor sunt corelate pozitiv cu satisfacția vieții se așteaptă ca relațiile sociale puternice să contribuie la bunăstare.


Cu toate acestea, în viața noastră de zi cu zi, avem multe oportunități de interacțiune socială în afara grupurilor noastre sociale apropiate, cum ar fi cu străini sau cunoscuți cu care avem legături sociale slabe. Interesant este că interacțiunea cu persoane cu legături sociale slabe s-a dovedit, de asemenea, că acestea  contribuie la bunăstare. Sandstrom și Dunn (2014) au demonstrat că simpla implicare în interacțiuni sociale cum arfi o cafea cu un străin, poate crește sentimentul de apartenență și de bunăstare al oamenilor.


Aproape niciun studiu nu a examinat interacțiunile în legăturile sociale slabe


În general, perechile cu relații interpersonale intime, cum ar fi cuplurile romantice și părinții, tind să aibă activități cerebrale mai sincronizate decât perechile cu relații interpersonale cu străini.


Într-un studiu publicat în revista Nature în frebruarie, 2024, autorii au studiat strategiile de interacțiune socială între străini versus cele dintre cunoștințe din punct de vedere neuronal.



În acest studiu, s-au examinat diferențele în topologia rețelei neuronale interpersonale între perechile străine și cunoscute în timpul unei sarcini de atingere comună. Nu a existat nicio diferență în performanța comportamentală între cele două grupuri.


Au existat diferențe semnificative în puterea medie a sincronizării intra-creier (media-wPLI) între cele două grupuri, în timp ce nu au fost observate diferențe semnificative în puterea medie a sincronizării inter-creier (average-PLV).


În plus, a existat o diferență semnificativă în topologia rețelei.

Mai exact, rețelele neuronale ale perechilor străine au arătat o eficiență mai mare a transferului de informații între vecini din rețeaua neuronală intra-/inter-creier, așa cum indică valorile mai mari ale eficienței locale.

Aceste descoperiri sugerează că perechile străine se pot angaja într-un nivel mai ridicat de interacțiune socială decât perechile de cunoștințe în timpul sarcinilor care necesită predicție reciprocă.


Concluzii

Interacțiunile sociale sincronizează activitatea creierului în interiorul indivizilor și între indivizi. Într-un nou studiu, cercetătorii au comparat sincronizarea creierului între perechi de oameni cu legături sociale relativ puternice (perechi de cunoștințe) și perechi fără legături sociale (perechi de străini). Studiul a constatat că, în timpul unei sarcini de cooperare, perechile străine au prezentat rețele cerebrale mai strâns conectate în comparație cu perechile de cunoștințe. Aceste descoperiri provoacă înțelegerea convențională că legăturile sociale mai puternice duc la o mai mare sincronizare a creierului.


Una dintre limite este mărimea mică a eșantioanelor.


Referințe selective:


Slatcher, R. B. & Schoebi, D. Protective processes underlying the links between marital quality and physical health. Curr. Opin. Psychol. 13, 148–152 (2017).


Sandstrom, G. M. & Dunn, E. W. Social interactions and well-being: The surprising power of weak ties. Pers. Soc. Psychol. Bull. 40, 910–922 (2014).



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \