Treceți la conținutul principal

Like!

Samhainofobia sau fobia de halloween

 



Halloween-ul poate fi o sărbătoare bizară pentru unii, amuzantă dar, înfricoșătoare pentru alții.

Frica de Halloween sau samhainofobia, este o fobie specifică. Este o teamă intenesă și persistentă de tot ce se referă la Haloween. Poate provoca o suferință semnificativă și poate determina pe cineva să încerce să evite declanșatorii cu orice preț.

Deși această teamă nu este menționată în mod specific în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, ediția a cincea (DSM-5), pe care profesioniștii din domeniul sănătății mintale îl folosesc pentru a diagnostica tulburările, poate îndeplini criteriile pentru o fobie specifică la unii oameni. Fobia specifică este o tulburare de anxietate comună prezentată în DSM-5. Voi scrie și un articol despre sipradiagnosticarea tulburărilor mintale.

Cauzele fobiei

Nu se știe cu prwcizie ce cauzează fobiile. Se crede că trăsăturile de personalitate, genetica, o istorie de traumă și experiențele trecute pot contribui toate ladezvoltarea fobiei specifice.
Pentru unii oameni, fobia poate rezulta dintr-o experiență anterioară de învățare în care au aflat că ceva trebuie să fie de temut și evitat cu orice preț, sau au văzut pe altcineva evitând și care se teme de un obiect.

Cu frică de Halloween, o persoană poate să fi experimentat o traumă sau un eveniment înfricoșător și să fi asociat sărbătoarea cu aceasta, rezultând o fobie specifică. Fiecare persoană este diferită și originea fricii lor este, de asemenea, unică.

Simptome:

Cu fobia specifică, persoana este extrem de speriată de un obiect sau de o situație care, în general, nu este periculoasă sau dăunătoare. Ei sunt conștienți de faptul că frica lor nu are o bază reală sau logică, dar nu o pot ignoră sau depăși.

De teamă de Halloween, o persoană poate evita saureduce la minimum intrarea în magazine odată ce decorațiunile de Halloween sunt puse, poate refuza invitațiile la petrecerile de Halloween.

Prezența constantă a sărbătorii poate provoca o suferință marcată în funcție de cât de gravă este fobia și care sunt declanșatorii săi specifici.

Pentru a nu finaliza într-o atmosferă boo-hoo hoo, să ne amintim că unii oameni, poate și tu, sunt creativi:  sunt amuzanți, înfricoșători și se joacă cu cuvintele cu această ocazie. 

45 Best Halloween Wishes and Sayings for a Scary Good Greeting

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.