Treceți la conținutul principal

Like!

La mare, la soare cu dismorfofobia

 

Ascultă o parte din articol.
https://soundcloud.com/user-369890830/la-mare-la-soare-cu-dismorfofobia?si=c7ff8667249d4e78a7460711bb40a1ef&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Îți propun un exercițiu care nu știu sigur cât de dificil îți va părea, cititorule:

Imaginează-ţi  că mergi pe drum.. traseul obişnuit, şi eşti sigur(ă) că toţi oamenii pe care-i întâlneşți iți privesc cu critică şi dezgust cicatricile de pe gât  care sunt doar în mintea ta, dar tu  ştii sigur că ele există. Gât, pe care ţi-l  ascunzi permanent sub un şal chiar şi pe 35 de grade celsius. Oglind o eviţi ooh,, demult,, de când ai făcut descoperirea care-ţi fură nopţile.  N-are sens,. îţi spui   că ei văd totul şi râd în sinea lor de tine.

Cine sunt ei ? Aproape nişte străini, desigur, orice persoană care trece pe stradă. Prieteni nu prea ai. Visezi în fiecare noapte când reuşeşti  să adormi, acelaşi vis: teroarea de a două zi.

Dar până când oare?

Nu vrem să ştim răspunsul interior.... Sau poate vrem..


Daca nu te-am pierdut,, cititorule, iti mai fac o invitatie mai facilă poate
Citește textul de mai jos în continuare!

Căutarea frumuseții sau a aspectului atractiv altora pare să fie obiectul fascinaţiei pentru
umanitate. Deși implică stereotipuri care variază conform standardelor culturale, noţiunea de frumos este un concept dinamic de căutare a perfecțiunii,pana la un punct, de la care se poate  numi tulburare psihică așa cum este deja descris de studiile efectuate îndomeniul psihiatriei.

Tulburarea dismorfică corporală (BDD) este o tulburare psihiatrică relativ frecventă caracterizată prin preocupări despre defecte percepute în aspectul fizic.

ETIOLOGIE

Etiologia este multifactorială, cu descoperiri recente care indică deficite în procesarea informațiilor vizuale. Există o suprapunere considerabilă între BDD și tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) în etiologia simptomelor și răspunsul la tratament, ceea ce a dus la sugestii că BDD poate fi clasificată in aceeasi categorie cu tulburările de anxietate și TOC. O constatare recentă a indicat suprapunerea genetică între BDD și TOC. 

Peste 60% dintre pacienții cu BDD au avut tulburări de anxietate , iar 38% au avut fobie socială.

COMORBIDITATE

Studiile au raportat un nivel ridicat de comorbiditate cu depresia și fobia socială care apar la> 70% dintre pacienții cu BDD. Persoanele cu BDD se prezintă frecvent la dermatologi. Aproximativ 9% -14% dintre pacienții dermatologici au BDD. BDD are în prezent 2 variante: delirant și nondelirant.

Ce se poate face?

Perspectiva chirurgiei plastice asupra BDD

Tulburarea dismorfică corporală (BDD) se găsește cu o anumită frecvență în îngrijirea estetică. Cu toate acestea, este subdiagnosticată din cauza dificultății de a diferenția o nemulțumire personală cu imaginea corporală a unei plângeri patologice. Pentru pacienții cu BDD, disconfortul generat de „defectul” lor este adesea disproporționat cu cel observat la examenul fizic. În plus, în încercarea de a-și corecta „defectul”, pacienții sunt supuși diferitelor proceduri chirurgicale, care sunt adesea considerate insuficiente de către pacienți pentru a-și rezolva problema. Prin urmare, acest studiu și-a propus să extindă discuțiile deja existente în literatura de specialitate. Întrucât există doar câteva studii pe această temă, intenționăm să discutăm despre această afecțiune pentru a contribui la identificarea caracteristicilor acestei afecțiuni, evitând astfel intervențiile chirurgicale inutile și ghidând acțiunile specialistului în cazul unui litigiu juridic.

Tulburarea dismorfică a corpului: tratarea urâtului imaginat

Deși cercetarea privind tratamentul eficient este încă limitată, inhibitorii recaptării serotoninei (SRI) sunt în prezent considerați ca tratament medicamentos la alegere. Pentru ca simptomele să se amelioreze, este adesea necesară o doză relativ mare de SRI și cel puțin 12 săptămâni de tratament. Tratamentul psihosocial la alegere este terapia comportamentală cognitivă, constând din elemente precum expunerea, prevenirea răspunsului, experimentele comportamentale și restructurarea cognitivă. Deși cunoștințele despre BDD sunt în creștere rapidă, sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la toate aspectele acestei tulburări, inclusiv studii de tratament, studii de epidemiologie și investigarea caracteristicilor sale interculturale și a patogenezei.


Referințe:

         Mufaddel, Amir, et al. “A Review of Body Dysmorphic Disorder and Its Presentation in Different           Clinical Settings.” The Primary Care Companion For CNS Disorders, July 2013. DOI.org                        (Crossref), https://doi.org/10.4088/PCC.12r01464.

    Vashi, Neelam A., editor. Beauty and Body Dysmorphic Disorder: A Clinician’s Guide. Springer, 2015.

    Phillips, Katharine A., et al. “Treating Imagined Ugliness.” Archives of General Psychiatry, vol. 56, no. 11, Nov. 1999, p. 1041. DOI.org (Crossref), https://doi.org/10.1001/archpsyc.56.11.1041.

    Dornelas, Marilho Tadeu, et al. “Body Dysmorphic Disorder from the Perspective of the Plastic Surgeon.” Revista Brasileira de Cirurgia Plástica (RBCP) – Brazilian Journal of Plastic            Sugery, vol. 34, no. 1, 2019, pp. 118–22. DOI.org (Crossref), https://doi.org/10.5935/2177-1235.2019RBCP0016.



    



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.