Treceți la conținutul principal

.

.

Self-help

 

De un an de zile sau mai mult de atât observ că abundă în media podcast-urile și materialele video pe Zoom cu informații despre cum să faci că să-ți fie mai bine pe fondul îngrijorării, respectiv al evenimentelor adverse. Nu le consider inutile în sine, ci doar prin modul în care se practică.

Un fel de self help  mediat de others help.

Mesajul ar suna cam așa:

Spune-mi tu cum să mă ajut eu pe mine. Abundă materialele și oportunismul care oferă iluzia unui ajutor garantat. Se mai strecoară uneori și mesajul “cunoaște-te pe tine”, dar într-un sens la fel de vag ca un dicton din secole demult trecute.

Nu mă mai stupefiază acest fapt, ci exprimarea unor astfel de “speciaiști” din fața ecranului care transmit informațiile “cât mai simplu ca înțelegeți toți”. Că și cum am fi o masă omogenă de oameni aproape identici cu caracteristici identice.

Prin urmare se utilizează concepte specifice sau asocieri neurosihologice, dar sunt transmise în ….limbaj comun. Parcă există o teamă de a contrazice omul “de rând” în incultura lui: "nu-i nevoie să te  maistresezi și cu a decodifica înțelesuri. O fac eu pentru tine. Contra cost."

Nu mai spun care este opinia mea despre materialele de self help pentru ca am mai spus-o aici, pe blog.  Mai jos va fi opinia dintr-o revizie științifică despre cărțile de “self-help”, citată, de asemenea, și mai jos.

Ce spune știința despre cărțile de auto-ajutor?

Sfaturi pentru o viață mai fericită se găsesc în așa-numitele „cărți de auto-ajutor”, care sunt vândute pe scară largă în țările moderne în prezent. Aceste cărți popularizează cunoștințele din știința psihologică și se bazează în special pe „psihologia pozitivă” recent în curs de dezvoltare. O analiză a celor mai bine vândute 57 de cărți de psihologie din Țările de Jos arată clar că scopul principal nu este ameliorarea simptomelor tulburărilor psihologice, ci îmbunătățirea punctelor forte și funcționarea personală.


Unii susțin că oferă false speranțe sau chiar fac rău. Cu toate acestea, există și motive să ne așteptăm la efecte pozitive de la citirea unor astfel de cărți. Un motiv este că mesajele se potrivesc destul de bine cu condițiile observate pentru fericire și un alt motiv este că astfel de cărți pot încuraja adaptarea activă.


“destul de bine”..hmm. Nu neg importanta biblioterapiei in psihoterapie unde potrivirea “destul de bine” cu caracteristicile persoanei descoperite-n proces s-ar transforma în exactitate, mai probabil.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-006-9041-2

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \