Neurobiologia OCD

 

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o tulburare de anxietate pe tot parcursul vieții, caracterizată prin gânduri și acțiuni repetitive, afectează aproximativ 2-3% din populația S.U.A. de-a lungul vieții, deși prevalența sa poate fi mai mare din cauza raportării insuficiente și a diagnosticării insuficiente. Psihoterapia, medicamentele antidepresive sau ambele sunt de obicei prescrise pentru TOC, dar tratamentul disponibil este ineficient pentru o parte considerabilă de pacienți.

Noul indiciu despre mecanismele creierului din spatele TOC, o tulburare care este incomplet înțeleasă, a venit ca o surpriză pentru cercetători. Ei au căutat inițial să studieze modul în care neuronii interacționează cu celulele „ajutoare” în formă de stea, cunoscute sub numele de astrocite, despre care se știe că oferă suport și protecție neuronilor.

Cu toate acestea, oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă rolul aparent pe care aceste celule complexe îl joacă în bolile psihiatrice și neurodegenerative.

Noile cercetări au dezvăluit un nou mecanism celular, care nu numai că implică neuronii ,ceva ce se știa deja. Extinderea cercetarii in acest domeniu ar putea acoperi mecanisme si celule suplimentare.

cercetările viitoare ar aprofunda modul în care interacțiunile dintre aceste celule afectează comportamentul.

Contribuțiile relative ale astrocitelor și neuronilor la tulburările cerebrale au fost mult timp discutate și mai recent evaluate prin ARN și spectrometrie de masă.

Descoperirile neașteptate ale acestui nou studiu au demonstrat valoarea urmăririi întrebărilor de biologie de bază pentru a ajuta la formarea de noi idei despre baza afecțiunilor mintale.

Referințe:

https://www.nature.com/articles/s41586-023-05927-7#Sec10

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30154505/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34616039/



Comentarii