Treceți la conținutul principal

Like!

Dincolo





În articolul „Prevalența și factorii de risc pentru tentative de suicid veresus gesturi suicidare: Analiza Studiului Național de Comorbiditate”, autorii au testat  importanța criteriului (definirii) intenției de a muri prin compararea auto-vătămătorilor cu intenția de a muri, încercărilor sinucigașe și auto-rănirile fără intenția de a muri , ci ca să comunice cu alții, gesturile sinucigașe, folosind date din Studiul național de comorbiditate.
Sinuciderea este printre principalele cauze de deces din întreaga lume. S-a estimat căaproximativ 4,6% dintre indivizii din Statele Unite au favut cel puțin o tentativă de suicid în viața lor , iar o tentativă de sinucidere anterioară este printre ceimai buni predictori ai eventualei morţi prin sinucidere. Cu toate acestea, au fost înregistrate puține progrese în studiul sinuciderii datorită problemelor metodologice cheie. Poatecel mai important, a existat o lipsă de claritate și consecvență în termenii folositi pentru a defini încercările de sinucidere.
Deși sinuciderea este a treia cauză principală de deces în rândul adolescenților din SUA, nu se știu prea multe despre prevalența, corelațiile sau tratament, Comportamentele suicidare ale adolescenților ( planurile și încercările de suicid).



Prevalența tentativelor de suicid și gesturile de suicid

Majoritatea respondenților din SUA  au avut fie o tentativă de sinucidere sau gest de sinucidere. Rata de auto-vătămare repetată nu a fost diferită semnificativ între persoanele suicidare și cele doar cuincercari de sinucidere.


Factorii de risc sociodemografic pentru tentativa de suicid

  • sex masculin,
  • ani mai puțini de educație
  • reședință în sudul și vestul Statelor Unite


Tulburările psihiatrice anterioare ca factori de risc pentru tentative de suicid


Factorii de risc specific pentru tentativa de suicid includ prezența anterioară de
diagnostice psihiatrice asociate cu tulburările afective, impulsive și simptome agresive. Mai precis, prezența unui episod major depresiv, dependența de droguri sau abuz, tulburare de conduităși tulburare de personalitate antisocială, precum și prezența unei comorbiditati psihiatrice.
Prezența maniei a crescut probabilitatea de tentativă de sinucidere de nouă ori.
Auto-vătămătorii care au îndeplinit criteriile de diagnostic pentru mânie au raportat o
tentativă de suicid).

Violenţa fizică și sexual ca factori de risc pentru tentativa de sinucidere


Deși prezența violului sau molestarea sexuală nu a diferit între cei către care au avut doar gesturi sinucigașe și cei care au avut tentative sinucigașe,totuşi, a crescut semnificativ riscul de tentativă de suicid și de tentativa de suicid în prezența violurilor și molestărilor sexuale multiple.
Abuzul fizic și neglijarea în timpul copilăriei nu a fost asociată de asemenea, cu un risc crescut de tentativă de sinucidere.

Ce putem face pentru astfel de persoane Prevenție, adică


  • observă semnele de distres sau schimbări comportamentale
  • dacă crezi că este cazul, întreabă despre gândurile /intenţiile suicidare- recunosc că mi se pare cam strident, totuși..
  • spune-i că va trece starea actuală
  • încurajează persoană să vorbească despre asta cu un profesionist în sănătatea mintală.
p.s.: După cum cred că e clar, datele nu sunt pentru populaţia României. Nu am găsit date concludente şi actualizate prntru România, ceea ce nu cred că este o surpriză..

www.deprehub.ro











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.