Ce sunt tulburările autoimune?
Un sistem imunitar sănătos apără organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Dar dacă sistemul imunitar funcționează defectuos, acesta atacă în mod eronat celulele, țesuturile și organele sănătoase. Denumite boli autoimune, aceste atacuri pot afecta orice parte a corpului, slăbind funcția corporală și chiar transformând viața în pericol.
Denumite boli autoimune, aceste atacuri pot afecta orice parte a corpului, slăbind funcțiile organismului și chiar transformând viața în pericol.
Oamenii de știință știu despre peste 80 de boli autoimune. Unele sunt bine cunoscute, cum ar fi diabetul de tip 1, scleroza multiplă, lupusul și artrita reumatoidă, în timp ce altele sunt rare și dificil de diagnosticat. Cu boli autoimune neobișnuite, pacienții pot suferi ani înainte de a obține un diagnostic adecvat. Majoritatea acestor boli nu se vindecă. Unele necesită tratament pe tot parcursul vieții pentru a reduce simptomele.
Schizofrenie, tulburare bipolară sau afecţiune autoimună?
Chiar aceasta este întrebarea la care se concentrează să răspundă cercetătorii de la "Houston Methodist Neurological Institute”.
Schizofrenia este o tulburare mintală cronică şi severă care afectează modul în care o persoană gândeşte, simte şi se comportă. Persoanele cu schizofrenie pot părea că au pierdut contactul cu realitatea. Deși schizofrenia nu este la fel de comună că alte tulburări mentale, simptomele pot avea efecte negative durabile
Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de tulburare maniaco-depresivă, este o tulburare a creierului care determină schimbări neobișnuite în starea de spirit, în energie, în nivelurile de activitate și în capacitatea de a efectua sarcini de zi cu zi.
Persoanele diagnosticate cu afecțiunile de mai sus pot avea de fapt o afecțiune a sistemului imunitar în care organismul atacă și își deteriorează propriile țesuturi (boli autoimune). Bolile cu deficit de imunitate scad capacitatea organismului de a lupta împotriva invadatorilor, cauzând vulnerabilitate la infecții).
Cercetătorii au investigheze150 de pacienţi diagnosticaţi cu schizofrenie și tulburare bipolară cu vârste cuprinse între 18 şi 35, dispuşi să se supună unei proceduri pentru a colecta o cantitate mică din fluidul lor cerebral spinal (puncaţie lombară). Acest fluid va fi testat pentru prezența anticorpilor care atacă organismul în afecţiuni autoimune.
Dacă s-au găsit anticorpi anormali, cercetătorii sugereaza să se reconsidere opțiunile de tratament, cum ar fi utilizarea medicamentelor existente care ar putea suprima producerea anticorpilor care atacă.
Cercetătorii intenționează să utilizeze rezultatele studiului pentru a dezvolta teste mai sensibile pentru a ajuta la detectarea anticorpilor care atacă propriul organism.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!