Treceți la conținutul principal

.

.

Schizofrenie, tulburare bipolară și afecţiunile autoimune



Ce sunt tulburările autoimune?


Este posibil sa te intrebi de ce nu am inceput cu începutul. 

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este un termen folosit în pentru definirea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții patogeni.


Acum,  continui.

Un sistem imunitar sănătos apără organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Dar dacă sistemul imunitar funcționează defectuos, acesta atacă în mod eronat celulele, țesuturile și organele sănătoase. Denumite boli autoimune, aceste atacuri pot afecta orice parte a corpului, slăbind funcția corporală și chiar transformând viața în pericol.

Denumite boli autoimune, aceste atacuri pot afecta orice parte a corpului, slăbind funcțiile organismului și chiar transformând viața în pericol.

Oamenii de știință știu despre peste 80 de boli autoimune. Unele sunt bine cunoscute, cum ar fi diabetul de tip 1, scleroza multiplă, lupusul și artrita reumatoidă, în timp ce altele sunt rare și dificil de diagnosticat. Cu boli autoimune neobișnuite, pacienții pot suferi ani înainte de a obține un diagnostic adecvat. Majoritatea acestor boli nu se vindecă. Unele necesită tratament pe tot parcursul vieții pentru a reduce simptomele.

Schizofrenie, tulburare bipolară sau afecţiune autoimună? 

Chiar aceasta este întrebarea la care se concentrează să răspundă cercetătorii de la  "Houston Methodist Neurological Institute”.

Schizofrenia este o tulburare mintală cronică şi severă care afectează modul în care o persoană gândeşte, simte şi se comportă. Persoanele cu schizofrenie pot părea că au pierdut contactul cu realitatea. Deși schizofrenia nu este la fel de comună că alte tulburări mentale, simptomele pot avea efecte negative durabile

Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de tulburare maniaco-depresivă, este o tulburare a creierului care determină schimbări neobișnuite în starea de spirit, în energie, în nivelurile de activitate și în capacitatea de a efectua sarcini de zi cu zi.

Persoanele diagnosticate cu afecțiunile de mai sus pot avea de fapt o afecțiune a sistemului imunitar în care organismul atacă și își deteriorează propriile țesuturi (boli autoimune). Bolile cu deficit de imunitate scad capacitatea organismului de a lupta împotriva invadatorilor, cauzând vulnerabilitate la infecții).

Cercetătorii  au investigheze150 de pacienţi diagnosticaţi cu schizofrenie și tulburare bipolară cu vârste cuprinse între 18 şi 35, dispuşi să se supună unei proceduri pentru a colecta o cantitate mică din fluidul lor cerebral spinal (puncaţie lombară). Acest fluid va fi testat pentru prezența anticorpilor care atacă organismul în afecţiuni autoimune.

Dacă s-au găsit anticorpi anormali, cercetătorii sugereaza să se reconsidere opțiunile de tratament, cum ar fi utilizarea medicamentelor existente care ar putea suprima producerea anticorpilor care atacă.

Cercetătorii intenționează să utilizeze rezultatele studiului pentru a dezvolta teste mai sensibile pentru a ajuta la detectarea anticorpilor care atacă propriul organism.


https://www.niehs.nih.gov/health/topics/conditions/autoimmune/index.cfm



https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6435494/

https://www.researchgate.net/publication/10631454_Antithyroid_Antibody-Linked_Symptoms_in_Borderline_Personality_Disorder

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \