Treceți la conținutul principal

Like!

Iertarea

 


Atunci când aud despre iertare, probabil că mulți oamenilor se gândesc la religie, la întrebări biblice și posibile penitențe.  Poate că și tu faci asta cel puțin  ca o primă reacție.

Îți propun prin acest articol să privești diferit conceptul de iertare.

Iertarea înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni. Dar, în general, implică o decizie intenționată de a renunța la resentimente și furie.

Cercetările privind iertarea au identificat câțiva factori cheie care influențează probabilitatea unei persoane de a ierta, inclusiv:

  • gradul de agreabilitate,

  • stabilitatea emoțională și

  • înclinația spirituală sau religioasă

Iertarea este un proces complex care implică reîncadrare, judecată, umilință și negociere, conducând în cele din urmă la un nou sentiment de conștientizare. Iertarea nu este același lucru cu reconcilierea, tolerarea comportamentului infractorului sau uitarea nedreptății.

Capitolul Forgiveness and Mental Healthraportează o analiză de deceniu a studiilor efectuate pentru a investiga relația dintre iertare și sănătatea mintală. Efectele benefice ale iertării în rândul victimelor infracțiunilor sunt rezumate în conformitate cu patru propuneri:

(1) Neiertarea este o reacție de stres legată de sănătatea mintală precară,

(2) Iertarea este o strategie de coping legată de îmbunătățirea sănătății mintale,

(3) Diferențele individuale moderează impactul iertării asupra sănătății și

(4) stările psihologice mediază impactul iertării asupra sănătății.

În plus, făptuitorii de infracțiuni care caută și primesc iertare, precum și autorii care se iartă pe ei înșiși se confruntă cu o sănătate mintală mai bună.


Iertarea ca terapie

Decizia de a depăși durerea care a fost provocată de o altă persoană presupune

renunțarea la mânie, resentimente, rușine și alte emoții asociate cu o nedreptate, chiar dacă sunt sentimente rezonabile. Tratarea infractorului cu compasiune, chiar dacă nu are dreptul la aceasta. Reconciliere (repararea sau revenirea la o relație). Uitând de nedreptate. Susținerea sau scuzarea comportamentului infractorului. Acordarea milei legale infractorului. „Dă drumul”, dar dorind să se răzbune.

Și totuși....

A face victima ce a fost maltrată să ierte persoana care a impus maltratarea nu este întotdeauna terapia potrivită, la fel cum penicilina nu este întotdeauna tratamentul potrivit pentru o afectiune fizică. Ea ridică în mod specific întrebări despre

  • ce terapeuți ai iertării consideră iertarea,

  • despre procedura prientru iertare și

  • despre ce pacienți ar trebui îndemnați să folosească acest mijloc de rezolvare a problemei în viața lor, mai degrabă decât altul.

S-a arătat că nu toți pacienții care sunt tratați cu penicilină primesc neapărat tratamentul care ar trebui să li se administreze. În plus, există limite similare pentru utilizarea terapiei de iertare.

Se propune ca acesta să fie folosită întotdeauna cu grija adecvată pentru acele limite.


Concluzii

Iertarea este o strategie de coping asociată cu îmbunătățirea sănătății mintale în rândul victimelor.

Dovezile empirice susțin aplicarea iertării ca mecanism de promovare a sănătății mintale mai bune în rândul victimelor și autorilor de vătămări interpersonale. 

Să privim, totuși, subiectul cu scepticism.


Referințe:

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-017-9993-5_6


https://journals.sagepub.com/doi/10.1111/1467-8721.00147


https://academic.oup.com/book/32527/chapter-abstract/270278180?redirectedFrom=fulltext



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.