Treceți la conținutul principal

.

.

Este “flow” secretul fericirii ?

 




În Acum şi despre cum călătoresc povesteam despre cum cred ca am trăit starea de “flow” şi încercam să stârnesc curiozitatea despre“flow”, astfel că acum te întreb:


Ţi s-a întâmplat să derulezi o activitate stimulatoare şi plăcută în care ai fost absorbit total ? De exemplu. ai lucrat vreodată până noaptea târziu fără să mai deţii noţiunea timpului, doar ceasul “ştia” că este 2 noaptea (poate şi cineva din apropierea ta)? Tu nu aveai nici somn şi nici foame (presupunem că nu cinasei) şi nici alte nevoi.  Nu prea mai erai conştient  de semnalele corporale: oboseală, frig/ cald, foame etc., nu prea mai erai conştient de tine.
Ştiai clar ce faci şi de ce faci şi că ai abilităţile necesare pentru a derula acea activitate. Erai determinat, prezent şi motivat. Uitasei pentru un timp de lumea din jur şi îţi plăcea teribil de mult.

Dacă răspunsul  este da, atunci ai trăit o stare de flux sau “flow” după Mihaly Csíkszentmihályi (un nume imposibil de pronunţat şi de scris, îi voi spune M.C.).

M.C. defineşte fluxul că "o stare în care oamenii sunt atât de implicaţi într- o activitate încât nimic altceva nu pare să conteze ,o experienţă este atât de plăcută încât oamenii vor continua să o facă chiar şi la un cost mare, de dragul  de a o face" .El identifică o serie de elemente diferite implicate în realizarea fluxului :

-         Există obiective clare la fiecare pas din drum.
-         Există, feedback-ul imediat la acțiunile sale.
-         Există un echilibru între provocări și abilități.
-         Distragerile sunt excluse din conștiență.
-         Nu există grija eșecului.
-         Conștiință de sine dispare.
-         Sensul timpului devine distorsionat.
-         Activitatea devine un scop în sine.

M.C. indică cinci moduri prin care devii capabil să traiesti starea de flux:

-         Stabilirea obiectivelor care au un feedback clar și imediat (iti dai seama daca faci activitatea în mod corespunzător sau nu)
-         Devenind cufundat în acea activitate
-         Acordând atenție la ceea ce se întâmplă în acel moment
-         A învăța să te bucuri de o experiență imediată
-          Echilibrarea abilităţilor cu provocarea activităţii
Mai multe, aici .

Ce legătură are fluxul cu fericirea despre care mă îndoiam în postarea anterioară că aş fi trăit-o ?

Fluxul este o experiență pozitivă care produce sentimente intense de bucurie . O experiență care este atât de plăcuta ar trebui să conducă la emotii pozitive si chiar la fericirea pe termen lung .

De asemenea , M.C. a afirmat că fericirea derivă din dezvoltarea și creșterea personală și starea de flux permite astfel de experiențe.
M.C.  a cercetat acest fenomen studiind artiştii şi oamenii de ştiinţă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \