Oamenii de știință și umilința intelectuală

 


Psihologii au sugerat că cercetătorii ar trebui să abordeze munca lor cu o minte umilă. Acest mod de gândire, sau umilința intelectuală, ar putea ajuta la restabilirea încrederii în științele sociale în urma revelațiilor că munca originală este adesea imposibil de reprodus. 

 Hoekstra și Vazire, de la Universitatea melbourne din Australia, propun oamenilor de știință să fie dispuși să recunoască faptul că s-ar putea să greșească, ceea ce psihologii numesc "umilință intelectuală". Această abordare umilă se extinde dincolo de transparență, scriu autorii. "Deținerea limitările noastre ... implică un angajament de a le pune în prim plan, de a le lua în serios și de a le accepta consecințele. 

 

Psihologii au arătat că umilința intelectuală îi ajută pe oameni:  

  • să învețe de dragul învățării,  

  • are potențialul de a reduce polarizarea politică și  

  • încurajează oamenii să interogheze știrile pentru dezinformare. 

 

O abordare umilă ar putea ajuta, de asemenea, la restabilirea  încrederii în științele sociale. Domeniul se află într-o stare de criză de aproximativ un deceniu deoarece cercetătorii au încercat în mod repetat și nu au reușit să reproducă cercetările originale. Această criză în curs de desfășurare a determinat căutarea sufletului în rândul multor oameni de știință.  

 

În 2016, psihologul Julia Rohrer a lansat Proiectul Pierderea încrederii, prin care le-a cerut cercetătorilor să prezinte lucrări în care nu mai credeau, împreună cu o explicație detaliată pentru poziția lor schimbată. În timp ce discreditarea publică a propriei lucrări este retroactivă, umilința intelectuală în știință ar fi proactivă. 


Mai mult:

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34711978/ 

Comentarii