Treceți la conținutul principal

.

.

Ce efecte are soarele asupra creierului? Cercetătorii au încercat să afle!

 


Benefice, ai zice, desigur, dar nu mereu. În ce fel și de ce?


Potrivit cercetărilor publicate în februarie în jurnalul Neuroscience, răspunsul la prima întrebare se leagă de modul în care lumina zilei interacționează cu receptorii opioizi din creier.

Se știe că receptorii opioizi sunt legați de funcțiile emoționale ale creierului. Lumina soarelui este, de asemenea, cunoscută ca influențând emoțiile și comportamentul social.

Cu toate acestea, ce se întâmplă exact, ESTE UN MISTER.


Deși s-a găsit un efect cauzal al lungimii zilei asupra semnalizării opioidelor cerebrale, nu s-a abordat mecanismul exact. Cunoașterea anterioară a efectului luminii solare asupra sistemului opioid al creierului este foarte limitată și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege acest lucru.


Poate o zi mai lungă să-ți influențeze dispoziția?


S-a emis ipoteza că modificări ale receptorilor opioizi și asocierea lor cu orele de vară ar putea explică unele dintre mevcanismele din spatele tulburării afective sezoniere (SAD).

În viitor, ar dori să examineze dacă modularea sistemului opioid al creierului cu medicamente ar putea atenua SAD și „sezonalitatea tulburărilor cognitive ale creierului”.


Cercetările anterioare la șoareci sugerează că lungimea zilei crește nivelul de serotonină și norepinefrina - neurotransmițători care afectează starea de spirit și reduce anxietatea și depresia. Este posibil ca un tratament care urmează să fie creat, care interacționează cu receptorii opioizi, ar putea ajută creierele din părțile mai întunecate ale anului.


Totuși, cât de lungă avem nevoie să fie o zi pentru a avea efectele benefice ale soarelui? Oricât de lungă? Nu chiar.


Locațiile în care lungimea zilei poate fi extrem de lungă, că în Finlanda, soarele poate avea un efect advers prin inducerea stresului fiziologic.
18-19 ore de lumină, provoacă probleme de sănătate mintală.

Moderarea, că de obicei, este cea mai bună. Studiile sugerează că aveți nevoie de 10 - 20 de minute de soare de vară pentru a obține toată vitamina D de care aveți nevoie.


Derci moderația este răspunsul corect.


Referințe:


https://www.jneurosci.org/content/41/6/1265


https://www.inverse.com/mind-body/daylight-saving-time-sunlight-mood-science?fbclid=IwAR3PKtOKkOqLdt7M1UTVKppmshqeocX9-3bUKeZsrBsUlVRGcaYRh6dxHOA


https://www.inverse.com/article/60991-seasonal-affective-disorder-treatment-options


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969716320307?via%3Dihub

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \