Oamenii se schimbă deci și interacțiunea dintre ei deci și părerea despre ei. Nimic dramatic.
Puțin lucru cu suprapunerea imaginilor trecute și actuale ca să-ți dai seama că este aceeași persoană și totuși alta. S-a rezolvat neclaritatea și posibila dezamăgire ce reiese din comparații febrile „atunci-acum”? Sau....mai este cu adevărat aceeași persoană persoana care s-a schimbat?
Pentru unii schimbarea apare atunci când este nevoie de repararea unei situații, a unei probleme, a unei stări de fapt. Schimbarea de nevoie. De ce să vrei să schimbi ceva ce este ..ok? De ce să dai confortul pe neprevăzutul noutățiii?
Pentru că ești o persoană extravertită cu deschidere la experiențe noi, din cauza unei circumstanțe de viață sau pentru a fugi (în mintea ta, mai ales, in trauma este o strategie de terapie sa schimbi locul in care s-a petrecut evenimentul traumatic) de contextul, deci și de locul unei experiențe traumatice sau, sau....
Deși oamenii vorbesc adesea despre comportamentele sau experiențele „în afara zonei lor de confort”, puține cercetări au examinat relația dintre zonele de confort ale oamenilor și modul în care reacționează la situații care se află în afara lor. Trei studii au examinat zonele de confort și valoarea pe care unii oameni o acordă faptului de a se îndepărta din zonele lor de confort, denumită orientare spre zona de confort (CZO).
Studiul 1 a arătat că oamenii sunt capabili să răspundă la întrebări despre zonele lor de confort și că zonele de confort sunt asociate cu emoțiile pe care oamenii se așteaptă să le experimenteze în situații de amenințare.
Studiul 2 a validat o măsură a CZO, arătând că asocierile dintre CZO și trăsăturile de personalitate erau în concordanță cu conceptualizarea sa.
Studiul 3 a fost un experiment de laborator care a dezvăluit că CZO se referă la răspunsurile participanților la o sarcină reală de producere a anxietății și că participanții care pretindeau că se îndepărtau din zona lor de confort erau mai încrezători că pot face ei înșiși o sarcină amenințătoare.
Această cercetare ne extinde înțelegerea bazei psihologice a zonelor de confort și demonstrează că scala de orientare a zonei de confort este o măsură valabilă a gradului în care oamenii apreciază să se îndepărteze din zona lor de confort.
Referințe:
https://www.researchgate.net/publication/330452689_Comfort_Zone_Orientation
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!