"Subomul" - beutura și muzichia






Un manifest anti-civilizator

Subomul (Untermenschste) un termen care a devenit cunoscut atunci când naziștii l-au folosit pentru a descrie "persoane inferioare" non-ariene denumite adesea "masă din Est".
Deși a fost inventat de naziști, termenul "sub om" a fost folosit pentru prima dată de autorul americanKlux Klan, Lothrop Stoddard, în titlul cărții sale din 1922, „Revoltă împotriva civilizației” .


Sigur, nu-mi propun discriminarea.. avem si noi istoria cu comunismul..

Oricât de multe studii aș fi citit eu despre dezvoltarea umană nu pot înțelege pe deplin o astfel de manifestare. Am câteva exemple ale celor care s-au ridicat "deasupra" traumei. 

Da, poţi spune şi că am citit şi continui s-o fac prea mult şi de aceea poate că mi se pare neverosimil.. Nici Maslow cu piramida lui nu prea m-a ajutat în a-nţelege cum se face ca unii oameni să rămână suboameni, să nu evolueze (dacă da, foarte discontinuu) de la treapta cea mai de jos și prima, cea a satisfacerii nevoilor primare, de supravieţuire. 

M-am gândit și la studiile de psiho-traumă, condiții politice, dar tot nu m-am „luminat” complet, poate niciodată n-o voi face....  Pot spune clar că toleranța mi-a fost suprasolicitată.



Imaginează-ți un grup de oameni sau mai degrabă suboameni care înconjurați de sticle goale și pline (printre care și copii, desigur).. aproape oricând se coagulează în jurul unei boxe care face zgomot, dar de unde ţâşneşte „muzică” la un volum tulburător. 

Iar ei.. "discută" ce discuţii(?), cât de tare ar trebui să ţipi ca să te faci auzit (?)..Urlete de animale hăituite.

 stau aţintiţi și privesc la boxă ca-ntr-o experienţă mistică. Și ”muzica” continuă. Ei au uitat de ei, de la mic la mare.



M-am gandit la teatrul "Azilul de noapte" (Maxim Gorki).







Comentarii