Vrei mai mult în in viața ta? Mai multă fericire? Sănătate mai bună? Relații mai profunde? Productivitate crescută? Ce-ai spune dacă a ți-aș spune că un singur lucru te poate ajuta în toate aceste domenii? O atitudine de recunoștință.
Cultiva obiceiul de a fi recunoscător pentru orice lucru bun care tise intamplapentru că toate lucrurile au contribuit la avansarea ta la cine eşti astăzi. Deci ar trebui să incluzitoate lucrurile în recunoștința ta, ca să-l parafrazez pe Ralph Waldo Emerson.
S-a efectuat un experiment în care recunoștința a fost indusă la participanți în timp ce creierul lor a fost examinat cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională(fIRM). Ipoteza a fost că recunoștinț corelează cu activitatea din regiunile creierului asociate cu moralitatea, judecata de valoare și teoria minții. Stimulentele folosite pentru a obține recunoștință au fost extrase din poveștile supraviețuitorilor Holocaustului, mulți supraviețuitori spun că sunt adăpostiți de străini sau primesc mâncare și îmbrăcăminte și au sentimente puternice de recunoștință pentru astfel de daruri.
Un alt studiu a examinat şi a găsit ca existaasocieri intre recunoștință, bunăstare, somnul, , oboseala scăzută, dispoziţia pozitivă, insuficientă cardiacă asimpomatica, imunitatea etc.
Alte studii au testat ipoteza că o credință mai slabă în liberul arbitru ar fi asociată cu a simţi mai puţin recunoştinţa.
Bineînţeles că nu te invit la a ţi imagina că ai fost şi tu o victimă într-un lagăr (pentru a empatiza profund şi a fi eventual recunoscător pentru că nu ai experimentat asta.. totuşi, recunoscaror cui?) sau să citeşti biografiile supravieţuitorilor din lagăre sau (deşi de ce să nu, le-am avut şi noi, românii, pe-ale noastre, comuniste….iar pentru o conştientizare identitară mai bună..) .
Desigur că ne putem bucura şi mulţumi zilnic pentru gesturile simple şi aparent banale, fără încărcătură tragică.
În această directieau mers şi câteva studii, de exemplu,despre cum chiar și o cantitate mică de recunoștință poate avea un mareimpact asupra sănătăţii.
Îţi propun un exerciţiu: fii mai atent la ce ţi se întâmplă şi cauta (cred că nici nu va fi cazul să cauţi/aştepţi prea mult) acele ocazii în care simţi nevoia să fii recunoscaror pentru ceva şi exprima asta printr-un mulţumesc, un gest sau.. mă bazez pe imaginaţia ta!
Referinţe:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!