Treceți la conținutul principal

.

.

Noroc și bunăstare!




Noroc și bunăstare!” poate fi o urare, poate cea mai dezirabilă dintre urări în cazul în care nu ești o persoană cel puțin sceptică în privința sensului conceptului de noroc, despre bunăstare nu mai spun nimic.
Ei bine, dacă te-au suprasaturat și pe tine urarile clişeu „Să ai noroc în viaţă!” ,”Mult noroc (adesea aflat în aceeași sferă semantică cu succesul)!” care ți-au agresat canalul auditiv la aniversări și la marile sărbători, întâlnite chiar și în scurte conversaţii cotidiene etc., după ce citești acest acest articol s-ar putea chiar să-ți dorești să.. ai noroc în viață. Oricum, mă aștept să relativizezi și să-ți reconstruieşti perspectiva oricare ar fi fost ea.

Un conglomerat de factori politico-economici-sociali ai aspiraţiilor și lipsei de speranța în privința realizării personale a milenarilor arunca-n vid „visul american”.
Deci ce s-a întâmplat cu cei care sunt bogați astăzi? Chiar și-au câștigat locul prin munca, inteligenta și prin determinarea lor perseverentă? Sigur că nu, sugerează o analiză recentă. Atunci cum?
Doi fizicieni și un economist au răspuns la întrebarea: Dacă ești atât de inteligent, de ce nu ești bogat financiar? Se pare că venitul ridicat (poți completa cu „foarte” ante „ridicat”) reprezintă doar o șansă, o oportunitate, un amalgam de circumstanțe.
Mai degrabă decât a fi talentat(ă) (talent= inteligență, abilități academice, o mentalitate pentru asumarea de riscuri etc.) cel mai important determinant al dobândirii unei bunăstări financiare este pur și simplu să ai noroc, potrivit unei noi analize prin modelare computerizată.

Succesul maxim nu coincide cu inteligenţa, abilitățile academice, perseverenţa maxime și viceversa, au scris cercetătorii.
Totuși, a nu se înțelege că din ecuația realizării personale este exclusă inteligenţa. Deja putem vorbi despre noroc, succes și mitul meritocraţiei.
Ne aflăm deci pe un teren al probabilităţilor, dar nu și al unei realităţi virtuale.... probabil.

În ultimii ani, o serie de studii și cărți, inclusiv cele ale analistului riscului Nassim Taleb, strategului în investiții Michael Mauboussin și economistului Robert Frank - au sugerat că norocul și oportunitatea pot juca un rol mult mai mare decât ne-am dat seama în tranzacţionarea financiară, afaceri, sport, arta, muzica, literatură şi ştiinţă.

Desigur că norocul nu este totul și talentul (operaţionalizat ca mai sus) contează. În schimb, datele sugerează că ne lipsim de o piesă cu adevărat importantă din puzzele-ul imaginii succesului dacă ne concentrăm doar pe caracteristicile personale în încercarea de a înțelege factorii determinanți ai succesului.

Succes în reflectare!

Pentru mai multe detalii, vezi mai jos.







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \