Timpul pierdut



Acest articol nu are o legătură directă cu operele proust-iene "În căutatarea timpului pierdut"  şi "Timpul regasit" deşi s-ar putea găsi asocieri..

Tu cum stai cu timpul?
Pierzi timpul uneori şi te învinovăţeşti pentru asta?
Întotdeauna va exista o listă nesfârșită de activităţi de îndeplinit și o cultură a productivității care impune terminarea rapidă şi de urgenţă chiar şi a ceea ce nu este urgent. Ţi se cere să nu pierzi timpul, altfel  bine ai face să te simţi vinovat. De fapt, tocmai timpul petrecut astfel este plictisitor şi neproductiv.

De exemplu, ţi s-a întâmplat vreodată să crezi că nu vei mai termina de citit şi sau de răspuns tuturor e-mail-urilor? Ai observat cu ce frecvenţă pe zi (sau oră... sau minute) îţi verifici e-mailul sau conturile social-media?
Cei mai mulți verifică mesajele la fiecare câteva minute, le citesc şi se simt stresaţi cu privire la ele, dar nu acţionează deloc sau puţin în privinţa lor. Acestea riscă să se adune şi mai mult accentuând şi tensiunea cu privire la ele.
Mai multe despre asta, in referinţe.

Problema apare atunci când ne petrecem prea mult timp în scopul de a fi productivi “vânând beneficiile” (financiare, de statut etc.)  şi refuzăm să facem pauze reale adică:
  • dormim
  • mergem la o plimbare
  • citim materiale care nu sunt de specialitatea de interes pentru care n-am pierde timpul
mai puţin.
  • suntem conştienţi de lucrurile pe care ar trebui să le facem.... când nu le facem și astfel experiența poate fi încărcată cu vinovăție.
  • ne lipsesc avantajele mintale și fizice ale timpului petrecut cu noi înșine.

Există ideea că trebuie să fim mereu disponibili, să lucrăm tot timpul, însă  cu dezavantajele aferente chiar asupra productivităţii, arată studiile.

De exemplu, lucrul la computer este aproape simultan cu căutarea de amuzament şi distracţii pe social media, spunându-ne că funcţionă"multitasking" (un mit demontat deja de studiile din neuroştiințe).
În tot acest timp “nepierdut” petrecem cu adevărat mult mai mult timp decât este necesar pentru sarcinile cele mai simple.

Tu cum pierzi timpul?
Cu ce activităţi plăcute şi hobby-uri?
Timpul pierdut poate fi de fapt timpul regăsit.
Nu crezi asta? Gândeşte-te, iar pentru mai multe informaţii citeşte în referinţe.


Referinţe:





http://nautil.us/issue/46/balance/darwin-was-a-slacker-and-you-should-be-too

Comentarii