Treceți la conținutul principal

.

.

Umorul negru nu este totuşi chiar atât de negru



Ţi s-a întâmplat să fii în preajma unei persoane care glumeşte.... macabru? Ce-ai făcut atunci?Eşti chiar tu o astfel de persoană şi îţi place să atragi atenţia celorlalţi în modul acesta?  

Nu toată lumea poate înţelege o glumă (am mai scris despre asta pe blog) şi chiar mai puțini pe cele... întunecate.

Râzi la glumele sinistre (poate chiar le creezi?), de ex. despre moarte sau boală, sau cel puţin te fac să zâmbeşti în timp ce ceilalţi tac, sunt şocaţi sau poate se simt ruşinaţi chiar de faptul că sunt atunci în apropierea ta?  Într-adevăr, uneori, oamenii pot deveni lipsiţi de orice reacţie şi poate chiar jigniți de umorul negru
La mine, reacţiile sunt amestecate.

Cu toate acestea, dacă te afli printre puținele  persoane care râd în fața macabrului, situaţia nu este chiar atât de.. neagră.. 
Cum aşa?
Noi cercetări sugerează că oamenii care iubesc glumele întunecate au un nivel crescut al inteligenței (scoruri IQ).
Oamenii care au înțeles și au fost amuzaţi de umorul negru au nivele ridicate la:
·        inteligența verbală
·        inteligența nonverbală
·        educație
şi nivele mai scăzute la:
·         agresivitate
·         tulburări de dispoziție.

Deci de ce există o asociere între umorul întunecat și inteligență? Cercetătorii spun că ar putea fi pentru că este nevoie de înalte abilități cognitive şi emoționale pentru a înțelege glumele şi pentru a fi amuzat. Complexitatea umorului negru se pare că necesită inteligență ridicată și agresivitate scăzută pentru a înțelege atât glumele, cât şi faptul că nu trebuie luate prea în serios.... sunt doar glume.

Aceste rezultate susțin ipoteza că prelucrarea umorului implică componente cognitive și afective şi sugerează că aceste variabile influențează înţelegerea conceptuală din cursul procesării umorului.

Cu toate acestea, în cazul preferinţei bruşte pentru umorul întunecat ar putea fi un semn de ceva mai.. sinistru.. decât.. inteligența înaltă.
Conform unui studiu recent, o schimbare bruscă a sensului ar putea fi un predictor al apariției demenței. În cadrul studiului, indivizii care au început să experimenteze semne de demență au arătat o preferinţă pentru umorul întunecat pe care în mod normal, nu l-au găsit amuzant, în același timp scăzând interesul pentru forme mai “înalte” de comedie, cum ar fi satira. Cu toate acestea, motivul exact pentru schimbarea umorului nu este clar.

P.S.: Cititorule, poate că te întrebi de ce am scris aşa de rar aici în ultima vreme. Adevărul este că am activat şi aici (recomand să citesti pagina, mai ales dacă te interesează domeniul psihologiei şi al sănătătii mintale).

Referinţe selective:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \