Treceți la conținutul principal

Like!

SAD



Odată cu temperaturile scăzute mulţi s-au (ne-am) temut de întoarcerea iernii (vedem acum că nu am avut motive, din contră). În timp ce multora nu le plac temperaturile (foarte) scăzute, alţii nu preferă începuturile lunilor calde din.... acelaşi motiv.

Dacă observi că te simţi trist sau depresiv, începând din: 
-      toamna târzie 
-      iarnă timpurie
-      primăvară târzie 
-      vară timpurie 
mai mulţi ani la rând, există posibilitatea tulburării afective sezoniere (SAD).

Persoanele care se simt deprimate când se schimbă anotimpurile, este posibil să aibă SAD. Această condiţie este marcată de perioade de depresie urmate de perioade de dispoziţie normală sau înaltă în restul anului.
SAD este un tip de tulburare depresivă majoră, în care persoanele sănătoase mental pot prezenta simptome asociate, cum ar fi:

-        senzaţia de lipsa de speranţa şi lipsa de valoare
-        gânduri de sinucidere
-        pierderea interesului pentru activităţi înainte plăcute,
-        retragerea din interacţiunea socială
-        probleme de somn şi apetit
-        dificultate în concentrare şi luarea deciziilor etc.

De ce scriu acum despre SAD şi iarnă ? Să mi se fi făcut dor de iarnă după această primăvară degizată în vară de curand ? Nu, nu încă.

Studiile arată că SAD, precum iarna, poate apărea şi primăvara.
Când ne gândim la depresie şi la riscul de sinucidere, majoritatea dintre noi probabil le-ar atribui mai ales lunilor de toamnă şi de iarnă cu scăderea orelor de lumină.
Cu toate acestea, studiile au descoperit că depresia şi ratele de suicid ating un vârf în primăvara târzie şi vară timpurie. Valorile ridicate ale polenului, creşterea orelor de soare, temperaturile mai ridicate au fost unii din factorii consideraţi explicativi.
Această legătură sezonieră este teoretizată si de faptul că apar presiuni şi interacţiuni sociale în primăvară, ceea ce poate creşte stresul.

Ce este de făcut? 
-        apelul la ajutor specializat
SAD poate fi dificil de diagnosticat deoarece există multe alte tipuri de depresie care prezintă simptome similare.
Prin urmare, poate dura mai mulți ani înainte de a se stabili că simptomele formează un model obișnuit.
Un diagnostic de SAD poate fi de obicei confirmat dacă:
·        depresia se produce la un moment similar în fiecare an

·        perioadele de depresie sunt urmate de perioade fără depresie

·        simptomele au apărut în aceeași perioadă a anului, timp de doi sau mai mulți ani la rând
Dar toate acestea şi chiar mai mult despre tine vei clarifica prin comunicarea cu un specialist în tulburări mintale.
Se mai poate face și altceva ce vei afla citind mai jos.

Referinţe:

http://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/481869?resultClick=24

http://www.apa.org/helpcenter/seasonal-affective-disorder.aspx

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.