Treceți la conținutul principal

Like!

Introspecţii cu umor



Mi s-a spus adesea că pentru mine lucrurile minore sunt importante. Ridic la rang superior ceea ce este banal sau prea rar.
Ca cineva care nu ignoră părerea altcuiva, am început să-mi pun întrebări.


Deci

Mă întreb dacă nu este asamanator cu cazul activităţilor rutiniere, repetitive, pe care ajungi să le exerciţi din .. obişnuinţă
Devin minore, banale, îţi intră în automatism, însă te transformă, te modelează în timp, şi tu nici nu mai ştii ce şi nici cum ai devenit persoana de acum.

Mai savurezi apa dintr-un pahar, printre alte banalităţi, chiar considerând- o inodoră, incoloră şi ..insipidă ?

Gândeşti acum diferit faţă de cum ai făcut-o data trecută în raport cu acelaşi eveniment sau unul foarte asemănător pe care.... se pare că-l găseşti identic în virtutea bias-ului cognitiv, de exemplu ?

Mergi la un examen 
sau 
la un interviu 
sau 
întâlneşti o persoană nouă foarte agreabilă cu aceleaşi temeri de alte daţi, desigur că nu mai ştii de când şi gânduri nerealiste şi neverificate în realitate ?

Aşa a început şi interesul meu privind umorul despre care mi s-a spus că este subiect minor şi nu este “de efect”. Cercetările mi-au confirmat că efectul nu este într-adevăr unul major. Însă dacă asta se întâmplă atunci este de neluat in seamă ?
Răspunsul meu a fost şi este nu.

Cum spuneam mai demult, există diverse teorii ale umorului care încearcă să-l explice: ce funcţii sociale serveşte, şi ceea ce ar fi considerat plin de umor.
Printre tipurile predominante de teorii care încearcă să ţină seama de existenţa umorului, există:

•        teorii psihologice, dintre care marea majoritate consideră umorul a fi un comportament foarte sănătos
•        teorii spirituale, care consideră umorul a fi un mister inexplicabil, experienţă mistică.

Cu toate că diferite teorii clasice ale umorului şi râsului pot fi găsite în literatură academică contemporană, trei teorii ale umorului apar în mod repetat:

1.       teoria eliberării
2.       teoria superiorităţii
3.       teoria incongruenţei

Printre cercetările actuale, nu există niciun consens cu privire la care dintre aceste trei teorii ale umorului este cea mai viabilă.

În ultimele decenii, o serie de studii au cercetat activarea cerebrală indusă de stimulul amuzant, structurile  implicate şi  facultăţile neuropsihice necesare pentru înţelegerea glumei, de exemplu, memoria de lucru şi flexibilitatea mentală. Pe de altă parte, există multe aspecte ale umorului, cum ar fi producţia glumelor, care nu au fost frecvent studiate neuropsihic.
În plus, există puţine cercetări cu privire la efectul îmbătrânirii cerebrale  asupra diferitelor aspecte ale prelucrării umor ului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.