Treceți la conținutul principal

Like!

Cadoul







Schimburile de cadouri pot dezvălui modul în care oamenii gândesc unii despre ceilalţi, ceea ce valorizează şi ce-i  bucură, precum şi modul în care aceştia construiesc şi menţin relaţiile. Stiai deja, nu ?
Cercetătorii au explorat diverse aspecte ale oferirii şi primirii cadoului:
·        cum se aleg cadouri 
·        cum sunt utilizate de către beneficiari
·        impactul asupra relaţiei dintre donatori şi receptori

Carduri, cadouri personalizate, cadouri materiale sau experienţe ?
Mai multe, mai jos.

Un studiu a investigat inacceptabilitatea banilor ca un cadou în relaţii care variază în status şi grad de intimitate. În general, gradul de intimitate a dictat suma cheltuită pentru un cadou, în timp ce statusul a avut un efect mai mare asupra inacceptabilităţii banilor ca un cadou.

Studii recente au relevat existenţa unor constrângeri cu privire la utilizarea banilor ca un cadou.
S-a arătat că în orice relaţie un cadou trebuie să fie capabil să transmită informaţii semnificative cu privire la nivelul de intimitate şi tipul de relaţii existente între donator şi primitor.
S-a mai constatat că banilor le lipsesc atributele necesare pentru transmiterea informaţiilor referitoare la nivelul de intimitate. De asemenea, posedă atribute care pot transmite mesaje eronate referitoare la status.

Cum se întâmplă în cazul tău ca donator respectiv ca acceptor ?
Crezi şi tu că a oferi bani ca şi cadou este nepotrivit ?
Care este concluzia bazată pe cercetare a economiştilor versus cea a antropologilor despre asta ?

Economiştii sunt centraţi pe ideea de utilitate însă scopul unui cadou este cu adevărat acesta ? Ce fel de utilitate?

În schimb, există numeroase studii antropologice care arată că a dărui este şi a fost întotdeauna o acţiune determinată de alţi factori. Care sunt aceştia ?  Ce a studiat antropologul Wendy James, printre alţii?

Pentru detalii, mai jos.

Cum ar fi să dăruieşti din timpul propriu? Faci asta?


http://www.pbs.org/newshour/making-sense/why-not-give-money-instead-of/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.