https://unsplash.com/photos/-uHVRvDr7pg
Fericirea este a eztravertiților, a entuziaștilor și a optimiștilor. A crede asta te aduce mai aproape de concluziile cercetărilor imperfecte și de viață, imperfectă și ea.
Nu-mi place să asociez fericirea cu ceva atât de mercantil cum poate fi munca. La fel, nici cercetările care arată că starea de bine a salariaților și a echipelor este benefică marilor,corporații și afacerilor. Însă așa este.
Fericirea sub formă de stări și emoții plăcute, bunăstare și atitudini pozitive a atras atenția din ce în ce mai mult pe parcursul cercetării psihologice. S-ar putea spune că este un subiect preferat.
Fericirea este un subiect din ce în ce maiproeminent în mediul academic, cu o gamă în plină dezvoltare de cercetări asupra diferitelor sale aspecte. Printre cele mai dinamice și interdisciplinare lucrări din acest domeniu se numără studiile care explorează nenumărații de factori care o influențează. Numai să vezi câți sunt și-nnebunești.
Acestea acoperă mai multe subiecte și domenii de cercetare, de la fiziologie și identitate până la politică și economie, acoperind analize atât la nivel individual, cât și național. Printre„condițiile” generale care contribuie la crearea complexă a fericirii sunt:
- temperamentul, personalitatea
- sănătatea,
- condițiile demografice,
- relațiile și comunitățile,
- cultura,
- economia,
- egalitatea,
- experiențele la locul de muncă.
Teoretic, cele enumerate mai sus constituie „condiționalitatea multidimensională” (adică acele condiții care contribuie la apariția acesteia, care interacționează în moduri complexe).
Bunăstarea angajaților este o construcție multidimensională, deci practici de muncă de înaltă performanță pot avea efecte diverse asupra diferitelor sale dimensiuni și asupra diferitelor persoane.
Totuși, în prezent, nu există nicio concluzie convingătoare cu privire la posibilitatea unor astfel de efecte ,Cercetătorii s-au concentrat pe dimensiuni unice ale bunăstării în timp ce utilizează diverse proiecte de cercetare.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17439760.2021.1991453
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09585192.2019.1695647
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-2370.2009.00270.x
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Spune-ți părerea!