Treceți la conținutul principal

.

.

Unde se termină scepticismul şi unde începe încrederea?



Probabil că acum te gândeşti deja la minivacanţa de curând, dacă nu eşti deja în ea, mai ştii? Dacă nu-ţi trăieşti vacanţa cum se trăieşte o vacanţă, adică dacă nu ţi-ai uitat sau lăsat intenţionat laptop-ul acasă, nu ţi-ai oprit smartphone-ul şi nu refuzi orice ecran în faţa ochilor, dacă nu ai plecat în căutarea liniştii, lenei şi uitării temporare atunci articolul acesta este pentru tine. Mai înseamnă că eşti un sceptic, sper să nu fi făcut o eroare de estimare (bias).


Sensul cuvântului “bias” este multiplu, dar în general se referă la o prejudecată, o percepţie şi aşteptare eronată, o distorsiune a faptelor şi nu numai.
"Bias-ul"este considerat, mai ales în ştiinţă în mod automat un lucru rău.

Chiar aşa să fie? La ce ne raportăm, ce judecăm, ce măsurăm?
Omul este prin excelenţă mai mult subiectiv decât obiectiv. Obiectivitatea este aproape un lux care se dobândeşte cu educaţie/autoeducare, disciplină şi rigoare şi câteva caracteristici personale, cum ar fi mediul şi factorii genetici şi altele. Chiar şi-ntr-un caz ideal obiectivitatea nu se menţine constantă şi nici indiferent de situaţie. Dar ne este permis şi ar fi dezirabil să ne permitem noi înşine să ne îndoim deci să fim “biasați” față de anumite subiecte mai sensibile şi de conceptualizarea, respectiv “obiectivarea” lor?  
De exemplu, înțelepciunea, înțelegerea de sine, toleranța și bunătatea merită şi este nevoie să fie “biasate”, subiectivizate? Merită reevaluate şi cu ce cost?


https://en.wikipedia.org/wiki/Bias

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \