Abulia



Ţi s-a întâmplat şi ţie de mai multe ori să ai o idee, să vrei să faci ceva anume, dar să nu poţi iniţia acţiunea ? Dacă da,  atunci probabil că ai experimentat abulia, care poate fi o atitudine faţă de lume şi viaţă, poate ţine chiar de trăsături de personalitate sau poate fi o patologie.

Abulia este o stare de motivaţie diminuată în care un individ poate părea apatic, dezinteresat, asocial şi detaşat  emoţional. Abulia se referă la o lipsa de voinţă sau iniţiativa. Se distinge de incapacitatea de a efectua de fapt, activitatea din cauza dizabilităţii cognitive sau fizice.
Abulia se manifestă prin lipsa de motivaţie, spontaneitate şi iniţiere.

Neurologii şi psihiatrii au recunoscut abulia că fiind o entitate clinică distinctă, dar statutul său ca un sindrom a fost neclar. Conform acestora, abulia are caracteristici cum ar fi:
-        dificultate în iniţierea şi susţinerea mişcărilor spontane
-        reducerea reacţiei emoţionale şi a:
•        vorbirii spontane
•        interacţiunii sociale

Coexistă cu leziuni ale ganglionilor bazali şi lobilor frontali, arată dovezile neurologice.

Baron C. Mourre considera că abulia este incapacitatea de a transforma o idee în actul său. Persoan abulică este conştientă de faptul că ea doreşte să facă un lucru, şi în acelaşi timp este destul de conştientă de faptul că ea nu face acest lucru. La polul opus al motorului ideii este întotdeauna opusul sau inhibitor, care triumfă.

Într-un alt articol, abulia este asociată cu isteria, in altul, cu mutismul akinetic si cu depresia.

Să fie abulia o disfuncţie neurocomportamentală a sistemului dopaminergic având în vedere că circuitele dopaminergice din anumite zone ale creierului tind să se asocieze cu abulia ?

Unele cercetări indică faptul că abulia se produce din cauza unei funcţionări defectuoase a circuitelor dependente de dopamină din  creier,  în special în leziunile bilaterale din lobii mediali frontali, ganglionii bazali şi conexiunile lor.
Mai jos, s-a discutat şi acest aspect.

Abulia mai poate fi considerată şi o atitudine faţă de lume şi viaţă, nepatologică.

Cum să ai o voinţă crescută ? Câteva exerciţii, mai jos.

Comentarii