Treceți la conținutul principal

Like!

Competiţie. Până când şi cu cine?


Ce este competiţia ?

Dex  defineşte competiţia astfel:
Concurs, întrecere care se desfăşoară în mai multe etape, o perioada mai lungă de timp, pentru obţinerea unui titlu.

In lumea umana ne gândim deja la concursuri, evaluări naţionale, olimpiade, promovare la job etc.

Este competitivitatea  periculoasă şi nu trebuie încurajatată  în şcoli şi la locul de muncă sau este un factor motivator esenţial al succesului, chiar al supravieţuirii ?

Poate exista o concurenţă bună sau rea ?
Persoanele care sunt extrem de competitive persistă de obicei până când ating obiectivele dorite, nu renunţă uşor. Fac tot ce este nevoie pentru a câştiga şi apoi pentru a-şi menţine statusul.
Ce trasaturi au persoanele ?
Ce efecte există ?
Mai multe, în referinţe.

Deci indiferent de tipul competiţiei există acelaşi scop: a ieşi învingător printre ceilalţi, a obţine o recompensă, ceea ce-ti aduce sentimentul  valorii proprii, iţi creşte stima de sine.
Altădată vom vedea şi cat (nu)este de importantă stima de sine.

Teoria comparării sociale încearcă să explice competitivitatea.
Compararea socială - tendinţa de autoevaluare prin compararea cu alte persoane - este o sursă importantă de comportament competitiv, arată unele studii.
În referinţe se găseşte unul dintre ele.

Pentru ce anume este apreciat câştigătorul?  
Pentru ceea ce a fost capabil să facă, pentru rezultatele obtinute (după un antrenament constant în primul rând cu sine şi cu efort, de cele mai multe ori) ?

Totuşi eşti valoros, apreciat pentru că ai făcut ceva la nivel foarte înalt ?  Dacă nu învingi înseamnă opusul, că eşti un.. învins, un ratat şi alte etichete asemănătoare cu un conţinut si urmări terifiante ? Că nu eşti valoros.. ca om ?

Îşi au şi învingătorii etichetele lor (ex. vanitoşi etc.), însă acestea nu prea  crează o devalorizare socială deci a sinelui.


M-am jucat puţin cu unele din gândurile iraţionale răspândite care acompaniază frecvent aceste momente de glorie, succes sau dimpotrivă, de scufundare, uneori fără ieşire (şi acesta este tot un gând iraţional care se transpune în emoţii pe care cred că mulţi le-am simţit cel puţin la un moment dat în viaţă). 


Deci cum gestionezi eşecul sau ceea ce altii numesc eşec ?

Ce alte mize mai are compeiţia, cu excepţia câştigului ?
De ce abilităţi este nevoie pentru atingerea scopului ?
·        muncă susţinută
·        dezvoltarea unei rutine de lucru
·        autodisciplină
benefice în orice situaţie.
La care se adaugă dezvoltarea abilităţilor de autocontrol, de a înlătura distractorii care nu fac obiectul pregătirii acerbe pentru competiţie.

Ce se întâmplă cu ceea ce nu faci pentru că te pregăteşti susţinut pentru competiţie ?

În acest caz putem vorbi despre posibilele efecte negative ale competiţiei după cum percepe competitorul situaţia.

Ce ai nevoie să faci şi nu faci pentru că dedici (aproape) tot timpul pregătirii pentru competiţie ?

Concurenţa poate fi pozitivă sau negativă în termeni ai dezvoltării, în funcţie de modul în care experienţele sunt percepute şi de modul în care sunt concepute concursurile.
Mai multe, în referinţe.

Oare putem vorbi despre a te învinge pe tine însuţi ?
Pentru a fi învingător într-o competiţie te învingi puţin şi pe tine însuţi, anumite laturi din tine ?

Unele persoane declară că lupta pentru a învinge este una mai întâi cu sine.
Cum e pentru tine ?

La ce ai renunţat/ ce ai amânat în viaţa ta pentru victorie şi cum resimţi în prezent efectele ?

Ce anume ai vrut/vrei  să substitui/ compensezi prin a deveni  Mare ?

Constat că acesta a fost un articol mai concentrat decât de obicei, mai ales prin natura întrebărilor. Ceva m-a făcut să nu-l transform în două articole. 

Nu ştiu ce.... poate faptul că rezonez cu aspecte de mai sus.
Ce-ţi este şi cu subiectivitatea uneori !

Crezi şi tu că


?

Referinţe :

http://www.huffingtonpost.com/ric-drasin/competition-in-life_b_10864736.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul culorii în mediile pentru promovarea sănătății 1

  Sursa imaginii: https://www.pexels.com/photo/abstract-painting-1595649/ Puțină biologie… teoria fără de care practica nu ar fi posibilă Culoarea este o parte a prcesului percepției din mediul înconjurător în funcţie de diferenţele de lungimi de undă ale luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier. Perceperea culorii este un proces complicat care implică atributele sursei de lumină, textura suprafețelor și interpretări neurologice. Lumina se reflectă pe suprafețe și transmite un răspuns electrochimic la ochi, care se traduce în culoare în creier. Sunt suprafețe colorate diferite separate printr-un model diferit de semnale neuronale care sunt generate de receptorii de culoare din retina ochiului. Culoarea este un factor fundamental în designul de mediu. Oamenii consideră adesea răspunsul la culoare ca fiind instinctiv și simplu, dar implică o interacțiune foarte complexă între lumina, ochi și creier. Rolul culorii este important nu doar pentru că influenţează

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.