Treceți la conținutul principal

.

.

Efectele umorului




Care sunt efectele umorului şi ale rasului asupra
·        bunăstării subiective (well- being)
·        sănătăţii
·       relaţionării cu ceilalţi
Cercetătorii din diverse domenii au încercat să răspundă acestor intrebări, insă numai recent,  astfel că până în present  există puţine şi insuficiente studii cu privire la aceste efecte.

S-a sugerat adesea că umorul joacă un rol esenţial într-o mare varietate de interacţiuni sociale şi relaţii interpersonale.

De exemplu, în analiza aspectelor psiho-sociale care sunt legate de umor, s-a subliniat faptul că umorul este fundamental în relaţiile sociale şi că este implicat în numeroase aspecte legate de comunicarea interpersonală.
Aceste funcţii includ folosirea umorului pentru
-         a calma tensiunile în situaţii potenţial jenante
-         autodezvăluire şi influentarea credinţelor şi atitudinilor altora
Astfel că umorul are un rol cheie în interacţiunile sociale.

Teoriile referitoare la eliberarea de tensiune se referă la capacitatea umorului de a reduce stresul (mai stii ?).
Totuşi, studiile empirice despre relaţia precisă dintre umor şi stres rămân controversate.

Umorul şi sănătatea au fost demult puse în relaţie. Reacţia de bucurie generată de umor are impact pozitiv aupra majorităţii sistemelor fiziologice ale corpului:
-         creşte activitatea respiratorie, activitatea musculară şi îmbunătăţeşte circulaţia
-         creşte producţia de catecolamine în corp

S-a vorbit si despre relaţia dintre umor şi creşterea tolerantei la durere.

A crescut interesul privind rolul umorului în adaptarea în situaţii stresante, chiar traumatice.

Dar umorul are numai efecte pozitive?


Cercetarea contemporană a umorului s-a axat mult pe promovarea înţelegerii cu privire la efectele pozitive sau de facilitare ale umorului.
O mare parte din aceste lucrări abordează probleme cum ar fi
-         modul în care umorul poate facilita adaptarea sau coping-ul la stres
sau
-         cum poate umorul îmbunătăţi relaţiile personale şi sociale

O varietate de mecanisme şi de procese au fost avansate pentru a explica efectele de facilitare.

Acestea includ autoreglarea emoţiilor negative prin utilizarea umorului astfel încât prin reevaluări cognitive persoana să se distanţeze de evenimentele de viaţă stresante.



Edwards, K.R., & Martin, R. A. (2010). Humor Creation Ability and Mental Health: Are Funny People more Psychologically Healthy?, Europe’s Journal of Psychology, 6(3), 196-212.

Kuiper, N. A. (2012). Humor and Resiliency: Towards a Process Model of Coping and Growth. Europe's Journal of Psychology, 8(3), 475-491.

Martin, R. A., Puhlik-Doris, P., Larsen, G., Gray, J. & Weir, K.(2003). Individual differences in uses of humor and their relation to psychological well-being: Development of the humor styles questionnaire. Journal of Research in Personality,37, 48–75.

Robinson, D.T. & Smith-Lovin, L. (2001). Getting a laugh: Gender, status, and humor in Getting a laugh: Gender, status, and humor în task discussions, Social Forces, 23.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Selfie

Social media este expresia exhibiționismului nostru. Imaginea și informațiile de pe de profil se schimbă frecvent parcă încercând o perfectizare absolută a momentului prezent. Mai vedem în viitor...  Poate că și dorința de a comunica într-o lume în care nimeni nu te ascultă (mergi la psiholog, psihoterapeut!) un conținut veridic într-o lume a fake-news-urilor și a anonimatului social (excepțiile fac influencerii, desigur) stă la baza acestui tfenomen. Peste decenii, poate va există cineva genial probabil dintr-un post post n post modernism care va explică ce ni se întâmpla acum dincolo de ”studiile” din psihologie absolut critice  cu convingerea că au dreptate. Un fapt clar este că sfera esteticii a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în lumea de astăzi, modelând fiecare aspect al culturii noastre contemporane și al vieții de zi cu zi, de la practicile noastre de consum, la modul în care folosim internetul și întregul stil de viață. Cuvântul anului din ...

Decizia

Vin uneori momentele Acelea .... Acelea, le ştim cu toţii.Pot fi chiar toate, de ce nu?  Atunci când sim ţi  nu ştiu ce în stomac şi devine şi mai clară relaţia dintre minte şi corp.  Atunci când luarea unei decizii se impune cu desăvârşire. Nu suportă amânare, fie şi subiectiv (de fapt, de cele mai multe ori mai întâi subiectiv). O răscruce nu de vânturi, ci de gânduri se prezintă în faţa ochilor  ş i a minţii, de fapt în faţa fiinţei pe de-a-ntregul. O răscruce cu toată ambivalenţa ei de 2 c ă i sau mai multe. Să rămâi pe loc sau să înaintezi şi-n ce fel ? Ce să faci ? Sa  î ncepi cu conceptualizarea  rămasului pe loc  şi  a  înaint ării  şi implica ţii sau s ă   r ă mai indiferent (la tine  însuți )? Acestea sunt întrebările.

Cine ești, cine sunt?

Rândurile de mai jos nu sunt propriu-zis despre (re)găsirea identităţii sau autocunoaştere deşi dacă vrei.... pot fi şi  despre asta. Pentru un timp oamenii fac parte constitutiv ă  din viața, din acțiunile, din gândurile, angoasele și euforiile, din liniștea și visurile tale.  Pentru același timp tu ești parte constitutivă din viața acelor oameni. Dacă timpurile voastre nu se sincronizează  atunci viețile voastre interioare coexstă.... un timp.  Dacă timpurile voastre se sincronizează  atunci viețile voastre interiare coexstă pentru un timp nelimitat, simultan cu căderile, cu zborurile, cu întoarcerile și abandonul temporar.  Ce rămâne totuși pe tărâmul rugos al amintirilor incerte și ele, poate la fel de incerte ca prezentul însuși? \